Ringató babáknak, mamáknak, sőt! Apukáknak!

  •  
  •  
  •  

A december 3-i Ringató mindkét foglalkozásra, amelyet a Városháza házasságkötő termében tartottak, rekord gyorsasággal fogytak el az ingyenes regisztrációs jegyek. Azok, akik ismerik, ki nem hagyták volna. Akik csak hallomásból értesültek róla, személyes tapasztalatokért jöttek. A sikerben óriási érdeme van dr. Gállné Gróh Ilona Forrai-díjas énektanárnak, aki megvalósította, levédette, és az eltelt évek alatt országos hálózattá szélesítette a Ringató-t. Ilona úgy fogalmaz: Újpest a szíve csücske.

Magyar népdalok, mondókák
A Ringató célja, hogy énekeljünk együtt a kicsikkel magyar népdalokat. S bár könyv, CD egyaránt készült már otthoni „segédeszközként”, a lehető legjobb, ha együtt énekel, dúdol, ringat az énektanárral az anyuka, az apuka. A dalokat, mondókákat sokszor ismétlik, egy-egy foglalkozáson belül is, de hétről-hétre visszatérnek a régebbiekre. A Ringatónak Újpesten nyolc évre visszatekintő hagyománya van:
– Káposztásmegyeren, az ÁMK-ban tartom a foglalkozásokat- mondja dr. Gállné Gróh Ilona, miközben a hangszereit, a hegedűt, a furulyát „szoktatja’” a kinti levegőhöz képest jóval melegebb szobahőmérséklethez. Újpest a szívem csücske. Név szerint ismerem a kicsiket és, az anyukákat. Persze a kisgyermekkor nem tart örökké, a kicsik nőnek, ha születik kistestvérük, akkor viszontlátom őket. Meggyőződésem, hogy a kisgyermekek zenei nevelését 9 hónappal megszületésük előtt kell kezdeni, időtálló, szép zene segítségével– vallja a tanárnő. Hiszen az anya nemcsak a testét adja a gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel…S ha a gyermek megszületik, nagyon fontos, hogy testközeli élmény érje, anyukája sokat énekeljen neki, s mondókával is „táplálja”. Kíváncsi vagyok, hány ismerőssel találkozom most- néz körül Ilona érdeklődve.

A házasságkötő terem vendégei
Az Újpesti Karácsonyi Vásár második szombatján, a tíz órai Ringató-ra babakocsis apróságok érkeztek anyukájuk, nagymamájuk, vagy mindkét szülőjük társaságában a Városházára. Az első emeleti házasságkötő terem óriási játszószobává alakult át. Kellemes meleg fogadta az érkező kis vendégeket. Első lépésként a téli szereléstől szabadultak meg a babák, a tapasztaltak váltócipőt, vagy csupán zoknit húztak a kicsi lábakra. Az apróságok többsége saját lábán közlekedett, ha olykor még imbolyogva is.

Ilonára várva
Németh Judit a Ringató könyvek több példányával érkezett: A négy és két éves kicsik apukájukkal otthon maradtak. Az anyuka dedikáltatni szeretné a magával hozott könyveket. Ajándékba szánja kisbabás barátainak.
– Nagyon jó szívvel ajánlom a Ringatót a kisgyermekeseknek –mondja az anyuka. Nálunk olyan szerencsésen alakult, hogy ahol éppen laktunk, ott rátaláltam a Ringató foglalkozásokra. Vittem is a kicsiket. Most, hogy az ÁMK-hoz lakunk közel, oda is járunk. Nagyon megörültem, hogy Ilona ma itt lesz, és dedikáltathatom vele a könyveket. – Hogy mi a jó a Ringatóban? A jó időtöltés. A gyermekeink pedig megszerették a zenét.

Mester Anikó a kétéves Petivel érkezett. A szöszke legény magabiztosan mérte fel a terepet. Mi egy éves kihagyással a hátunk mögött érkeztünk- mondja az anyuka. Egy éve, amikor jártunk a Ringatóra, Peti nem élvezte igazán. Most úgy döntöttünk, élek a lehetőséggel és eljövünk. Mint később tapasztaltuk: Petinek nagyon tetszett a zene, a mondóka, minden bizonnyal becsatlakoznak ismét.

A 19 hónapos Balázst a nagymama, Havas Sándorné hozta el. A menyem ajánlotta, jöjjünk el. Szívesen vagyok a kicsivel, aki tegnap már nagyon bátor volt, a Mikulással is találkozott. A menyem nagyon okosan neveli, így került képbe a Ringató. Kíváncsi vagyok, miként fogadja. Nemsokára nyugdíjas leszek, ha tetszik Balázsnak, szívesen viszem majd a foglalkozásokra. ( Mint láttuk, készülhet is erre a nagymama.)
Mamasarok

A 15 hónapos Rachel anyukája, Ágnes, szintén tudja mi is a Ringató:
– A zenés tornát sem fogjuk elhanyagolni. Örülök az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeknek. Amikor a nagylányunk kicsi volt, még nem voltak ilyen lehetőségek. – fűzi hozzá.

Wintermantel Adrienn, aki az Újpesti Cseriti önkéntese és a karácsonyi vásár kisbabás programjainak segítője, az elhangzottakat erősíti: újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg a kismamák előtt. Ugyanakkor az egészen kicsikre ritkán gondolnak a programszervezők. Ezért kapott hangsúlyos szerepet az idei Újpesti Karácsonyi Vásárban a legkisebbek szórakoztatása.
– A két, vagy több gyermekes szülőknek sokszor gondot okoz olyan programot találni, amelyet egyaránt élvez a nagy és a kisebb gyerek is. Ezért szorgalmaztuk, hogy a jövő heti babaszínházi előadást is, amely felhőtlen szórakozást és megannyi élményt kínál az egészen kicsiknek és a szülőknek is- mondja Adrienn. –Arra is kíváncsi vagyok, hogy mit szól Zoé a Ringatóhoz. Kétéves múlt, nagyon sok dolog érdekli. Most az apukája fogja ringatni – kacsint huncutul Adrienn asszony.

Kezdődik!
Ilona is a szőnyegre telepszik. Lekerülnek a cipők, csizmák, oldódik a társaság. A gyermekek összehozzák a felnőtteket. A szőnyegen ül törökülésben a város polgármestere és kedvet kap a mókához a Sajtó Kft. ügyvezetője is. Ilona tegező hangnemre vált. Sok az ismerős, Etelka és Peti mindjárt az ölébe ül, végtére is ölbéli játékok, dalok következnek. Bár húsz éve foglalkozik a gyermekekkel, ezek mindig csodálatos pillanatok. Először Ilona csengő hangján bimbamozik, megidézi az ünnepek közeledtével a harangszót. A kicsik és a szülők ráfelelnek. Majd karácsonyi éneket énekel Ilona, a szülők követik, a kicsik csillogó szemmel hallgatják. Ilona kéri, fordítsák a szülők magukkal szembe a gyerekeket. – minél többször nézzetek játék alatt egymás szemébe – szól Ilona intelme. A kicsik képzeletben először sima úton, majd zötyögős úton közlekednek. A szőnyegre leboruló gyerkőcök kacagnak, és a szülők is együtt nevetnek velük. Mindenkinek tetszik a dolog. Majd kismalacot keresnek, mintegy a „múltszázadi” mondóka, az „ez elment vadászni”…és a kibírod-e a hét fogást mintájára. Az csöppségek tartják kis tenyerüket, bizsereg, bizsereg minden tenyerecske és a felnőttek keresik a malacot, majd a kiskígyót a kicsik nyaka körül.

Kár, hogy vége
A sok-sok mondóka, a szép ének, a hegedű és a furulyaszó érdekli az apróságokat. Van, aki eltekereg. Ilona szerint ez nem baj, hagyják csak, a foglalkozáson nem a gyerekeket „dolgoztatjuk”, a szülőknek kell elsajátítaniuk a dalokat és a mondókákat, hogy utána otthon minél többször ismételjék. A foglalkozás eredetileg 30 perces. De a mostaninak nem akar vége szakadni. Vannak ráadásszámok, újabb és ismétlődő énekek. A mókának az vet véget, hogy megérkezik a második turnus, akik szintén bimbamozni, tekeregni, zötykölődni, tapsikolni szeretnének. Ilyenkor nincs rohanás. Megáll az idő…

B. K