Sándor Istvánról dokumentumfilm készül

  •  
  •  
  •  

A szalézi rend éppen száz esztendővel ezelőtt telepedett le Magyarországon. A rend tagjai idén ünnepi évvel emlékeznek meg az eseményről. A centenáriumi évet szombat délelőtt a Szent István-bazilikában megrendezett ünnepi mise nyitja meg, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom–budapesti érsek, a centenáriumi év fővédnöke celebrál.

A szalézi rendet 1859-ben hozta létre Don Bosco Szent János Torinóban. A rend célja a kezdetektől az ifjúság oktatása, nevelése volt. Módszerük az értelemre, a vallásra és a szeretetre épít. Későbbi tevékenységük lelkipásztorkodással és különböző sajtótermékek előállításával egészült ki. A Don Bosco Szalézi Társasága idén száz esztendeje, 1903-ban telepedett le Magyarországon. Rövidesen Újpesten is megjelentek. A szalézi atyák újpesti, Clarisseumnak nevezett intézetében dolgozott Sándor István, a hatvan éve ártatlanul kivégzett szalézi szerzetes is. Példamutató élete és halála miatt néhány éve boldoggá avatását kezdeményezték a Vatikánban.

– Sándor István szalézi testvért és társait az utolsó koncepciós perek egyikében ítélték el koholt vádak alapján. A tartományfőnök segítségével külföldre menekülhetett volna az ítélet elől, de nem tette. Készen állt a vértanúságra. Nagy dolog, hogy az újpesti vértanúk közül elsőként őt avathatják boldoggá, amely valószínűsíthetően még idén, a rend magyarországi megtelepedésének századik évfordulóján megtörténhet – mondta el Bíró Lóránt atya, Újpest díszpolgára, aki maga is jól ismerte a mártírrá vált Sándor Istvánt. – Nehéz róla beszélni, mert a végtelenségig szerény ember volt, nem akart kitűnni, nem szeretett különösebben „villogni”, csupán szolgálni – idézi fel emlékeit róla Lóránt atya. – Emiatt nem hagyta cserben a fiatalokat a rend feloszlatása után sem, hiszen tanított, munkásfiatalokkal foglalkozott továbbra is, és ez vezetett végül a vértanúságához is – tette hozzá az atya.

A szaléziak centenáriumi éve január 26-án fél 11-kor, a Szent István-bazilikában ünnepi szentmisével indul, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, a centenáriumi év fővédnöke celebrál.

Ugyanezen a napon a budai várban nyílik reprezentatív kiállítás A jókedv rendje – Szaléziak címmel, amely a eltelt száz évet dolgozza fel. A centenáriumi év következő állomásaként február 22-én, a Terror Háza Múzeumban az újpesti Sándor István szalézi szerzetes testvérre emlékeznek, akinek életéről dokumentumfilm készül Dér András rendezésében.

G.R.