Száztíz éve szól a dal

  •  
  •  
  •  

1903-ban a Wright fivérek végrehajtják az első motoros repülést, piacra kerül az Aspirin, Henry Ford megalapítja autógyárát, és megszületik Neumann János. A Tungsram gyár dolgozói pedig énekkart alapítanak, amely 1970-ben felveszi Kodály Zoltán nevét, és 2013-ban még rendíthetetlenül énekel.

A Tungsram Kodály Zoltán Férfikar repertoárjában csaknem minden zenei stílus megtalálható: több mint háromszáz énekkari mű a barokk szerzőktől a modern komponisták szerzeményéig, a magyar és külföldi zeneszerzők dalaitól az opera- és operettkórusművekig. Az énekkar különös figyelmet fordít a magyar zenére, annak méltó előadására, terjesztésére. Hazai és külföldi sikereinek elismeréseként 2006-ban Újpestért díjat, majd egy évvel később Budapestért díjat kapott, 2008-ban pedig Magyar Örökség díjban részesült. Művészeti vezetőjük 1984 óta Pálinkás Péter karnagy, a magyar kultúra lovagja.

December 3-án gálakoncerttel ünnepelte 110 éves fennállását a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar a Magyar Tudományos Akadémián. A gálán Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára köszöntötte a kórust, majd házigazdaként Magyar István, a GE Lighting régióigazgatója szólt a jelenlévőkhöz.

A kórus a tudomány impozáns fellegvárának kiváló akusztikájú dísztermében évszázados hagyományaihoz méltó, sokszínű koncertet adott. Händel, Rossini, Mendelssohn, Erkel, Gounod és természetesen a névadó Kodály művei is felcsendültek, majd a hangverseny második részében Verdi híres operáinak részleteit hallhatta a nagyérdemű, az Ernanitól a Nabuccón át a Traviatáig.
„Vigadjunk ebben a paradicsomban, és pajzán énekkel szépítsük ezt az éjt” – énekelték az utóbbi operában, a koncert fináléjaként. Ezt tették ezen a decemberi estén is, ahogy már 110 esztendeje folyamatosan.

J.M.