Szerda: jön a hidegfront, marad a kánikula

  •  
  •  
  •  

Szerdán északon egy hidegfront érinti térségünket, de csupán felhősödést okoz. Továbbra is a kánikula határozza meg a hétköznapokat.

Szerdán a Kárpát-medence nagyobb részén nem érvényesül fronthatás, de északon egy hidegfront felhőzete okoz némi felhősödést. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathat mindennapi tevékenységünkben, egyre gyakoribb és egyre erősebb a fejfájás és a migrén is. Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkenthetük a minket érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket!

Nem lehet eléggé hangoztatni, mennyire fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszunk, akár napi 3-4 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és komoly rosszullétet is okozhatnak.

A pollenterhelés magas, de a nagy hőségben mérséklődik a növények pollenszórása. A parlagfű és az üröm okozza a legtöbb panaszt, emellett a csalán és a kender virágpora van jelen nagyobb mennyiségben a levegőben.

Az UV-sugárzás értéke a déli órákban eléri a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvjuk bőrünk épségét. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhetünk, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljünk könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházatunk is természetes anyagból készüljön! A hőguta veszélye is fennáll, ebben is a rendszeres folyadékfogyasztás segíthet.

A közlekedők száraz utakra, alapvetően jó feltételekre készülhetnek az utakon, de a nagy melegben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek, a fejfájás is zavaró lehet, elvonja a figyelmet. Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot, valamint iktassunk be rövid pihenőket, ezzel is csökkenthetjük a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az utastérben semmilyen élőlényt ne hagyjunk őrizetlenül!