A vegyesen készített köretekkel tudjuk színesíteni az ételeket. A változatosságot is jobban kihasználhatjuk, ízlésünknek megfelelően. Lettner Annamária tippjei.
A gabona- vagy burgonyaköreteket fél adagban számítjuk, és mellé zöldségköretet adunk fél adagban.
Adhatunk fél adag párolt vörös lencsét, barna lencsét, sárgarépát, cukkinit, paszternákot, zöldborsót, zöldbabot, sütőtököt, céklát, karalábét, zellert, kukoricát, káposztát.
Amennyiben párolóban készítjük a zöldségeket, akkor az ízek, vitaminok, ásványi agyagok benne maradnak a zöldségekben. Ízesíthetjük olajban elkevert fűszerekkel, attól függ, hogy milyen zöldséget főztünk, illetve milyen a feltét.
Vegyes köreteket is készíthetünk színek és ízek szerint összeválogatva.
Egész köreteket készíthetünk sütőben sütve.
Kiolajozott tepsiben süthetünk önmagában, vagy rétegezett zöldségeket. A zöldségeket elválaszthatjuk tejfölös, zöldfűszeres, vagy hagymás, lecsós rétegekkel. A tetejére süthetünk lilahagyma-karikát, reszelt sajtot, kápiapaprika-karikát, rostokkal elkevert tejfölt.
Karikára vágott karalábé, padlizsán, sütőtök
Cikkekre vágott édesburgonya, cékla, zeller
Rózsákra szedett karfiol, brokkoli, sárgarépa karikák
Hasábra vágott paszternák, burgonya és bébi spenót
A megtöltött zöldségek is nagyon mutatósak és változatosan elkészíthetjük.
Töltött padlizsán
A kikapart padlizsándarabokkal kukoricás rizst készítünk. Beletöltjük a padlizsánokba, kápiapaprika-karikát teszünk a tetejére és a sütőben megsütjük.
Töltött cukkini
A kikapart cukkinidarabokkal sárgarépás burgurt készítünk. Megtöltjük vele a cukkiniket, reszelt sajttal megszórjuk és a sütőben megsütjük.
Töltött kaliforniai paprika
A paprika száránál kalapot vágunk le. Zöldborsós kuszkuszt készítünk és beletöltjük púpozva a paprikába. Tetejére visszatesszük a levágott kalapot, majd sütőben megsütjük.
Töltött paradicsom
Egy nagy paradicsom tetejét levágjuk és kikaparjuk a belső részét. Zelleres rizst készítünk, a kikapart paradicsom belső részével megpároljuk. Beletöltjük a paradicsomba.
Jó étvágyat!