Szurkoljunk együtt az ISON-üstökösért!

  •  
  •  
  •  

Az emberiséget története során mindig lázba hozta egy nem várt látványos égi jelenség. Különösképpen a „lángos csillagok”, azaz az üstökösök megjelenése borzolta fel a kedélyeket, egyeseket ámulattal, másokat félelemmel töltve el. Ezzel a ma embere sincs másképp. Bár ma már nagyon sokat tudunk az ég ezen különös vándorairól, tudásunk még igencsak kiegészítésre szorul.

Tavaly szeptemberben két orosz csillagász, Vitalij Nyevszkij és Artyom Novicsonk egy különösnek ígérkező kométát fedezett fel, ami azonnal lázba hozta a csillagásztársadalmat. Felfedezésük közzétételében megjelölték annak a szervezetnek a nevét, ahol ez a felfedezés megszületett (International Scientific Optival Network). Mivel a szervezetet csak a kezdőbetűkből álló mozaikszóval említették, így az újságírók révén a köztudatba az ISON név gyökerezett meg, a sajtó ugyanis azt hitte, hogy ez az új üstökös neve. A felfedezőket így megfosztották attól a több évszázados hagyománytól, hogy az általuk felfedezett égitest a köztudatban a nevüket viselje.
Az ISON-ról a pályaszámítások során kiderült, hogy az úgynevezett napsúroló üstökösök közé tartozik. Csillagászati fogalmakkal mérve is rendkívül közel halad el – Nap-közelsége során – (november 28.) központi égitestünk mellett, ekkor körülbelül egymillió kilométerre lesz a Nap felszínétől. Ez a „forró” találkozás rendkívül kockázatos lesz üstökösünkre nézve, hiszen ekkor magját naponta egymillió kg gáz és 54,4 millió kg por hagyja el. Így sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy a 4,8 km átmérőjűre becsült üstökös darabokra esik szét. Reménykedjünk abban, hogy nem így lesz, és amire Föld-közelbe ér (december. 26.!!), olyan látványt produkál, amely csak az 1680-as ún. nagy üstököséhez lesz hasonló. A teliholdnyi fényességű üstökös még a nappali égen is látható lesz! A fél égboltot átívelő csóva életre szóló élményt nyújthat nekünk. Olyat, ami csak évszázadonként adatik meg az embereknek.
Az észlelést segíti az iTunesről iPhonokra, iPadekre letölthető Comet Watch nevű alkalmazás, amelyet percenként frissítenek, így okostelefonjainkkal nyomon követhetjük üstökösünket. Folyamatosan beszámolunk az ISON helyzetéről, és talán már arról is, hogy mikor tudjuk megmutatni az érdeklődő újpestieknek a Könyves Kálmán Gimnázium csillagvizsgálójából. (Folytatjuk.)

Udvardi Imre tanár
Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium