Tágasabb, modernebb helyen fogadják a gyerekeket

  •  
  •  
  •  

Új gyermek szakrendelőket adtak át 2009. március 20-án Újpesten a Görgey Artúr utcai intézmény részeként. A megújult részleget a betegek már két hete használják, a mostani a hivatalos ceremónia volt.

-Sokan ismerik bizonyára a Jókai utcai gyermek szakrendelő hányattatott sorsát. Most azonban megnyugtató lehet mindannyiunknak, hogy létrejöhetett és néhány tízmillió forintos támogatásból, az Újpesti Önkormányzat segítségével sikerült egy korszerű, a gyermek szakrendelésnek megfelelő minőségű egészségügyi centrumot kialakítani, amely a gyermekeknek nyújt egészségmegőrzési és betegségmegelőző szolgáltatásokat. – kezdte Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese a szakrendelő hivatalos átadásán beszédét.

Cassius Dio görög történetírót idézte elsőként dr. Derce Tamás, Újpest polgármestere az ünnepélyes szakrendelő-átadáson. Mint említette:
-Cassius Dio írta, hogy miközben Cézár egyik gyilkosa felemelte a tőrt, az ifjabb Cato elkiáltotta magát: Bűneid száma végtelen! – Úgy gondolom, hogy végtelen számú bűneiből végre valami jót is tett a főváros Újpestnek – mondta nem kis iróniával a polgármester. Külön köszönetet mondott a helyi dolgozóknak, akik igen sokat segítettek abban, hogy ez az új szakrendelő létrejöhetett, ráadásul ilyen gyorsan:
 -  Az öröm mellett nem szabad megfeledkezni egyéb dolgainkról sem – tette hozzá dr. Derce Tamás. – Abban a pillanatban, hogy véget ér az ünnepség, megyünk vissza dolgozni, hiszen sokat kell még tennünk azért, hogy Újpesten az egészségügy elérje azt a színvonalat, amire azt mondhatjuk, hogy megfelel a XXI. század követelményeinek. Tudom, hogy hoznak ide Zuglóból, Rákospalotáról is gyerekeket és nem mindegy, hogy amikor elhozza a szülő a gyermekét, milyen benyomást tesz rá a környezete, amikor pedig elmegy, akkor mit mond az itt tapasztaltakról. Örülök, hogy Újpest teljesítette a vállalt kötelezettségét, remélhetőleg a felsőbb szintekről is elmondható lesz ez. Mindenkinek szeretném megköszönni, aki részt vett a munkákban, hogy ez az intézmény már a múlt hét elején meg tudta kezdeni a szogáltatását. Aminek különlegesen jelentősége van: a rossznyelvek szerint Károlyi gróf istállójaként nyilvántartott Jókai úti rendelő mára a múlté. Magunknak, mindenkinek köszönöm.
Dr. Küttel Péter, a Károlyi Kórház főigazgatója is köszönetnyilvánítással kezdte mondandóját. Megköszönte a dolgozók nevében, hogy a Jókai úti rendelő végre révbe ért: – Ez nekünk szakmai szempontból és működtetés szempontjából is nagy előrelépés. A tervező és a kivitelező kft-nek is köszönjük, hogy ilyen gyorsan és minőségben megalkották ezt a rendelőt. A munkatársaknak pedig azért, hogy ilyen hatékonyan megoldották a költözést.
Ezt követően dr. Lengyel Zsuzsa főorvos kalauzolta végig a megjelenteket az új intézményrészben: –  Két szempontot tartottunk szem előtt: minden rendelésnek a funkciójának megfelelően alakítsuk ki a szobákat, a másik pedig, hogy amennyire lehet, a váróhelyiség nagy legyen – mondta a főorvos asszony. – A hátsó részen van az ortopédia gipszelő területe, az ortopédiát sikerült úgy kialakítani, hogy kellő hosszúságú járóterület van, ultrahangvizsgáló, lúdtalpvizsgáló. Ehhez egy elég nagy váró tartozik. A laboratórium vérvételi helyiségét azért kell kihangsúlyozni, mert nem tanácsos a gyermek vérvételt a felnőttekkel keverni. A keskenyebb folyosón a bőrgyógyászat, szemészet és pulmonológia dupla helyisége kapott helyet, mivel ezekben a helyiségekben felváltva van rendelés. A dupla szobából adódóan például a bőrgyógyászatnak van külön műtéti területe is. A folyosó végén kapott helyet a dolgozók tartózkodó helyisége, így elértük azt, hogy a rendelőben nem eszünk, nem öltözködünk, erre van külön helyiségünk.
 
 
A gyermekrendelés már biztosított
Új épület, régi gondok
Közel 90 gyógyító évet tudott maga mögött az újpesti gyermek-szakrendelő, amely március eleje óta a Görgey úti SZTK épületben fogadja a szakvizsgálatra érkezőket. Az ünnepélyes átadást ily módon több hetes „próbaüzem” előzte meg, amellyel az orvosok és segítőik valamint a kis betegek családjai is elégedettek voltak. Dr. Derce Tamást, Újpest polgármesterét lapunkban arról kérdeztük: megnyugtató módon zárult –e az önkormányzat számára a szakrendelő helyzete? 
          Önkormányzatunk és személy szerint jómagam is elégedetten nyugtáztam , hogy összehasonlíthatatlanul kedvezőbb körülmények közé került a gyermek-szakrendelő. Több éves tárgyalássorozat, megannyi vitával fűszerezett véleménycsere előzte ezt meg. A Jókai utcai épület állapota a XX. század közepének felelt meg, a félig vályogból emelt épület sok mindennek alkalmas volt már, de nem egészségügyi intézménynek. A röntgengép is fél évszázados volt. Hiába zajlott a falak között magas színvonalú és a gyermekek érdekét szem előtt tartó gyógyítómunka, mindent nem pótol a hivatástudat. Ilyen esetekben jogos a megállapítás: mi messzebb vagyunk nagyapáinktól, mint nagyapáink a rómaiaktól. Az új rendelő és a régi között minőségi különbség van, s ebben Újpest önkormányzatának érdemei vannak. Ám az élet már csak ilyen: örömünk nem lehet teljes, mert nem tudjuk mi lesz a szakorvosi rendelőintézet felújításával?
          Az egészségügyi intézményekkel kapcsolatos tervek két önkormányzat, a fővárosi és az újpesti önkormányzat megállapodásain alapulnak. Történt ebben a korábbiakhoz képest változás?
          Mint ismeretes a Károlyi Kórház a fővárosi önkormányzat kórháza, a gyermek szakrendelő és a szakorvosi rendelőintézet is ide tartozik. Újpest önkormányzata azonban kiemelten kezeli a helybéliek egészségügyi ellátását, egyáltalán az életminőség megőrzését. Költségvetéséből ezért igyekszik támogatást nyújtani, hol pénzben, hol a műszerezettséget tekintve. A fővárosi önkormányzattal kötött megállapodásunkban azt vállaltuk, hogy 20 millió forinttal járulunk hozzá a gyermek szakrendelő SZTK-épületbe költöztetése során a szükséges felújítási munkákhoz, de jelentős élőmunkát is rendelkezésre bocsátottunk a közmunkásaink által. A fővárosi önkormányzat erre a célra 17 millió forintot bocsátott a kórház rendelkezésére. Ugyanakkor megállapodás született arról is, hogy az SZTK épületének felújítása is a küszöbön áll, ami mintegy 700 millió forintos összegben a nyílászáró cseréket, a festést, mázolást ,a gépészetet minimálisan érintő munkálatokat tartalmazna. Abban állapodtunk meg Horváth Csaba főpolgármester- helyettessel, hogy a főváros e célra fordítandó 500 millió forintos keretét mi 250 ezer forinttal toldjuk meg. Az újpesti költségvetésnek természetesen már része ez a tétel, a fővárosi költségvetés tervezete azonban még nem tartalmazza ezt az összeget. Ezt több mint aggályosnak tartom.
          Mit tud tenni az újpesti önkormányzat?
          Ki-ki a saját politikai eszköztárát sorakoztatja fel ismét. A rendelő ünnepélyes avatásakor emlékeztettem a főpolgármester-helyettes urat a megállapodás be nem tartására. Számomra ezek az egyezségek nemcsak pénzről, hanem az adott szó hiteléről is szólnak. Az elmúlt években sajnos sok veszteséget éltünk meg: bezárt a sokak pénztárcájához igazodó gyógyfürdő, a Tungsram strand, de az egészségmegőrzés lehetőségein túlmenően csorbult az ellátás korábbi színvonala   azáltal is, hogy a Tűzoltóság hatósági ügyeit sem Újpesten végzik már. Nem szeretném, ha hamarosan további felsorolás következne. 
          Mi lesz a Jókai utcai egykori gyermekrendelő sorsa?
          A rendelő épületét terveink szerint pályázaton értékesíti a három tulajdonos: a fővárosi,- az újpesti önkormányzat valamint az állam. Helyére lakóház, irodaház, avagy vegyes funkciójú épület kerülhet, erre lehetőséget nyújt a rendezési terv. Az eladásból befolyó összeget pedig az SZTK épületére fordítjuk, közös akarattal. Ebben a mi szándékaink változatlanok.
 
 
Lépésről-lépésre
A felnőtt szakrendelő következik
2008-ban Újpest Önkormányzata megakadályozta, hogy a kerületi gyermek és felnőtt szakorvosi rendelők magánkézbe kerüljenek, a felújításukról pedig tárgyalásokat kezdeményezett a fővárossal. Hol tartunk most? – kérdeztük dr. Trippon Norbert alpolgármestert:
– Polgármester úr, Hock Zoltán képviselő úr és jómagam több alkalommal is tárgyaltunk a Fővárossal annak érdekében, hogy a szakrendelő felújításával egy korszerű egészségügyi központ jöhessen létre Újpesten.
Újpestnek sikerült elérnie, hogy a Gyermek-szakrendelő városunkban maradjon. Sőt a romos, egykori istálló funkciót betöltő Gyermek-szakrendelő átköltözését is elértük melyet 20 millió forinttal támogattunk. Többek között ennek köszönhető, hogy ma már a felnőtt szakrendelő Görgey utcai épületének alsó, felújított szintjén fogadják a kis betegeket.
– A felnőtt szakrendelőt említette, amire nem igazán tudok pozitív jelzőket mondani: romos épület, omladozó vakolat, lelakott rendelők, és még sorolhatnám. Gondolom, hogy a tárgyalások során erről is szó esett.
– Természetesen. Bár a Szakrendelő a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, és a felújítás is az Ő kötelességük lenne, mégis a felújítás érdekében készek voltunk a kompromisszumokra. Olyan megállapodás született, melynek értelmében 1/3, 2/3 arányban Újpest Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat állná a Szakrendelő felújításának hozzávetőlegesen 750 millió forintos költségét. A jó hír az, hogy ennek megfelelően a javaslatomra az idei évi költségvetésben a Képviselő-testület el is különített 250 millió forintot. A rossz hír viszont, hogy mindezek ellenére a főváros jelenlegi költségvetés tervezete nem tartalmazza azt az 500 millió forintot, melyet az előzetes egyeztetések szerint a főváros biztosított volna a szakorvosi rendelő felújítására.
– A fővárosnak még nincs elfogadott költségvetése. Mit tehetnek a fővárosi és egyben újpesti önkormányzati képviselők? Mit tehet az Önkormányzat?
– A képviselő-testület határozatban kérte fel azokat az újpesti képviselőket, akik a Fővárosi Közgyűlés tagjai, hogy csak akkor szavazzák meg a Főváros 2009. évi költségvetést, ha az tartalmazza a szakrendelők felújításához szükséges pénzügyi fedezetet.
Mi pártállástól függetlenül mindent megtettünk, és megteszünk a jövőben is annak érdekében, hogy a Szakrendelő felújítása megtörténjen Újpesten.