Tavaszi zöldségek

  •  
  •  
  •  

Friss, egészséges finomságok tavasszal is. Lettner Annamária tippjei.

Zöldséges ropogós kölessel: 15 dkg kölest sós vízben puhára főzünk. 1 db cukkinit, sárgarépát, kaliforniai paprikát, karalábét lereszelünk. 2 szál újhagymát, 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk, és kevés olajon megpároljuk az összes zöldséget. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, majd belekeverünk 1 kávéskanál búzakorpa, búzacsíra és lenmagpehely keverékét. Összekeverjük a kölessel, és 1 db tojással összeállítjuk a masszát. Lapos tallérokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsiben ropogósra sütjük. Szószokkal és mártásokkal kínáljuk. Készíthetjük céklával, csicseriborsóval, zellerrel, ízlésünknek megfelelően.

Rakott zöldségek: Egy őzgerincformát kiolajozunk. 1 db kis tököt, 1db nagyobb cukkinit, padlizsánt, paradicsomot 1 cm-es karikákra vágunk. A szeleteket sóval, borssal, fokhagymaporral beízesítjük, majd felváltva vegyesen, állva sorba rakjuk a formába. Lefedjük alufóliával, és 45 percig 180 fokon sütjük a sütőben. Levesszük a fóliát és reszelt sajttal megszórjuk. Pár percre visszatesszük, amíg ráolvad a sajt.

Zöldséges kosárkák: 1 csomag mirelit leveles tésztalapokat kerek formával kiszúrunk. Minden másodikat egy kisebb kiszúróval a középen kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tele karikákat megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjanak fel, és megkenjük tejjel, majd rátesszük a kiszúrt karikákat. Beletesszük a tepsibe, és 15 percig sütjük 170 fokon. 20 dkg zöldborsót, 20 dkg bébispenótot margarinon megpárolunk, sóval, borssal, ízesítjük. 2 evőkanál mascarponéval, 1 kávéskanál zabkorpával krémesre pürésítjük. Amikor kihűlt, habzsákba töltjük, és a tésztakosárkákat megtöltjük a krémmel. A krémet készíthetjük avokádóval, paszternákkal vagy sárgarépával.