Tejfölösen, lekvárosan, otthonosan

  •  
  •  
  •  

A strandételek mindenkiben nosztalgiát keltenek. Tisztán emlékszem, mikor életem első főtt kukoricáját nagymamám konyhájában, szalmakalapban majszoltam el. Bizony, ezekre az ételekre is igaz: a házi sokkal finomabb. Kedvenc lángosunkat vagy palacsintánkat otthon is könnyen elkészíthetjük.

Nem könnyű igazán jó lángost találni. A túl tömör tésztás változat, ami magába szívja az olajat, csak hasi görcsöt okoz. Ahhoz, hogy jó ropogós lángost készítsünk, egy bevált receptre, türelemre és elsősorban jól kidolgozott tésztára van szükségünk. Utána ne sajnáljuk a feltéteket, bőven mehet rá fokhagyma, tejföl, sajt!

A főtt kukorica szintén egy kihagyhatatlan nyári csemege. Hogy valóban ízletes legyen, válasszunk igazán zsenge csöveket, amiket 10 percnél tovább ne főzzünk. Egy tipp: a kukoricának különlegesebb lesz az íze, ha a főzővízbe tejet vagy vajat teszünk.

A palacsintát gondolom senkinek sem kell bemutatnom. Biztos nem csak velem történt már olyan, hogy este megkívántam a jó lekváros, kakaós palacsintát, és nekiálltam lekeverni a tésztát. Igaz, a sütése okozhat némi fejfájást, de ha ismerjük az arányokat és ügyesek vagyunk, nem foghat ki rajtunk.

A gofri szinte minden strandbüfé kínálatában megtalálható. Nagyon hasonlít a palacsintára, csak a tésztájába vajat és sütőport kell tenni, és nem olyan macerás megsütni. Az igazi gofri akkor jó, ha a tésztája roppanós, mégis könnyű. Sokféle változata létezik: lekváros, tejszínhabos, krémes, fagylaltos. Az én személyes kedvencem a málnalekváros-mogyorókrémes.

Helmeczi Benjamin