Térélmény a tükrös teremben

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Közművelődési Kör vendége ezúttal Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész volt, akivel Szunyoghy András festőművész beszélgetett március 2-án este, a Polgár Centrum tükrös termében.

Este hétre csúfolásig megtelt a terem érdeklődőkkel, amikor is dr. Kőrös András, a közművelődési kör ügyvivőjének köszöntője után kezdetét vette a program: Szunyoghy András újpesti festőművész beszélgetett Orosz Istvánnal. A világhírű grafikusművész rengeteg külföldi meghívásnak tesz eleget, most mégis szakított időt arra, hogy eljöjjön Újpestre.

Mielőtt a két művész belelendült volna a szavak cseréjébe, levetítették Orosz István Vigyázat, lépcső! című, 1989-ben készült rajzfilmjét, ami egyfajta kilátástalanságot sugallt, mert nehéz volt elhinni még a nyolcvanas években is, hogy a szocializmus hamarosan véget ér. Ennek kapcsán került szóba a híres Tovariscsi, konyec címet viselő rendszerváltó plakát, melyet beválasztottak a világ száz legjobb plakátja közé.

Aztán a kivetítőn megjelent fotókból kirajzolódott a művész életútja, hitvallása, s, hogy kik gyakoroltak nagy hatást a művészetére. Természetesen izgalmas és csodás grafikákat is láthatott a közönség. Az alkotói módszerről szólva a grafikus utalt a nagy elődökre, a látásmódra, a technikára. Orosz képei különleges térélményt nyújtanak, köszönhetően például az anamorfózisnak, amely azokat a felismerhetetlenné torzított képeket jelenti, amelyek csak egy különös nézőpontból, vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra láthatóvá.

Orosz István verseket és novellákat is ír, több szépirodalmi könyve megjelent már. Egyik terjedelmesebb versét fel is olvasta.

A rendezvény végén dr. Kőrös András, a kör nevében egy albummal és egy DVD-vel köszönte meg a szép estét Orosz Istvánnak.

Á.T.


Gazdag pálya

Orosz István (Kecskemét, 1951. október 24.) Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező a Magyar Iparművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát 1975-ben. A hetvenes évek második felében díszleteket tervezett, majd animációs filmeket kezdett készíteni a Pannónia Filmstúdióban.
Autonóm és alkalmazott grafikával – elsősorban plakáttal és illusztrációval – pályája kezdete óta foglalkozik. Munkáival rendszeresen részt vesz nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon és filmfesztiválokon.

Tagjai közé választotta az Alliance Graphique Internationale, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint a Magyar Művészeti Akadémia. 2002-ben az Iparművészeti Egyetemen habilitált mesteri diplomát kapott. 2004 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tanára.

1984 óta használja az Odüsszeiából kölcsönzött Utisz művésznevet is.