Térképek a múlthoz

  •  
  •  
  •  

Ma a GPS-ek, a digitális térképek nélkül szinte egy lépést sem teszünk, ám a nyomtatott térképnek a mai napig megvan a varázsa. Kiváltképpen akkor, ha nem a jövőbeli célunkhoz, hanem a múltba vezet bennünket. Ezt teszi Lőrincz Róbert, a fi atal helytörténész-generáció jeles képviselője az Újpest a térképek tükrében című könyvével, amely az Újpesti Helytörténeti Alapítvány kiadásában, Újpest Önkormányzatának támogatásával jelent meg. A szerzőt a térképalbumról kérdeztük.

– Honnan volt a késztetés, hogy Újpest múltját ilyen formában dokumentálja?
– Lakóhelyem Újpest történetét kutatva egyre több korabeli térkép került a birtokomba, amelyeknek a gyakori tanulmányozása közben merült fel az ötlet: jó lenne ezeket a nagyközönséggel is megismertetni, a városfejlődés szakaszait térképeken keresztül bemutatni. A téma nem állt tőlem távol, hisz térképész végzettségem is van, így szakmailag is kihívást jelentett az album létrehozása.

– Elérhetőek voltak-e korábban ezek a térképek?
– A kötetben szereplő dokumentumok többségét végül könyvtárak térképtáraiban, levéltárakban kutattam fel. Nagy részüket eddig még nem publikálták, több kuriózum is található közöttük, például két, az 1860-as évekből származó helyszínrajz, melyeken a telektulajdonosok neveit is feltüntették.

– Miről mesél egy régi térkép a mai kor emberének?
– Az albumban bemutatott térképek kronológiai sorrendben haladva, az alapítástól napjainkig mutatják Újpest fejlődését, a mai utcaszerkezet és városkép kialakulását. A kezdetben két épülettel rendelkező káposztásmegyeri pusztán 1831-ben létrejövő hegyközség, majd “gyarmat” viharos gyorsasággal fejlődött az ország egyik legnagyobb iparvárosává. A könyvet lapozva nyomon követhetjük a tudatos városépítés folyamatát.

– Melyik korszak térképe jelentette a legizgalmasabb feladatot?
– Minden korszak tartogatott izgalmas felfedezéseket. A legnagyobb kihívást tulajdonképpen a rengeteg anyag válogatása, szerkesztése jelentette, azon térképek kiválasztása, amelyek a legjobban szemléltetik az adott időszak városfejlődési képét.

– Kinek ajánlja a könyvet?
– Minden Újpest múltja iránt érdeklődőnek. Azoknak, akik szeretnék tudni, milyen volt a lakóhelyük száz, százötven évvel ezelőtt. Emellett ötletet meríthetnek belőle más települések helytörténetét feldolgozók is, hisz ilyen típusú munka nem gyakori a helyismereti publikációk között. Ahogy az albumban is említettem, a térképekhez írt magyarázatok nem törekednek teljességre, a dokumentumok néhány pontját kiemelve villantanak fel pillanatokat Újpest múltjából. A térképek részletes böngészése, felfedezése az olvasókra vár.

B. K.

(A könyv elérhető a Helytörténeti Gyűjteményben)


N É V J E G Y
Lőrincz Róbert, 43 éves végzettség: könyvtáros (ELTE) munkahely: Dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár Újpesti helytörténeti munkák: Újpest Digitális Archívuma (DVD); A Megyeri temető neves halottai (térkép); A legendás Fogl-gát (Laszip Gáborral); Újpest a térképek tükrében; A szaléziak nyomában Újpesten (Kadlecovits Gézával, előkészületben); az Újpesti Helytörténeti Értesítőben 2004- óta rendszeres publikálás