Tízéves a Lisztérzékenyek Klubja

  •  
  •  
  •  

Nemrégiben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Lisztérzékeny Érdekképviseletek Országos Egyesületének újpesti tagcsoportja. A röviden csak Lisztérzékenyek Klubjaként ismert szervezet vezetőjével, az Újpest Egészségéért-díjas dr. Dabousné Székelyhidit Juliannával az eredményekről és a tervekről beszélgettünk.

Az óvodások szűrővizsgálatára lenne szükség

– Mit tart az elmúlt tíz év legnagyobb eredményének, személyes sikerének?
– Nagy lépésnek tartom megalakulásunkat, s azt, hogy ma már több mint 140 felnőtt és 80 gyermek klubtagunknak vagyunk segítségére. Bizakodással tölt el, hogy a tízedik évfordulót az önkormányzat és a SZEI által biztosított, Rózsa utcai klubhelyiségünkben tarthattuk, van, hol találkozzunk. Nagyon sokan telefonon, e-mailen várnak tanácsot, mert az elmúlt években olyan sikeres volt az odafigyelés, a törődés, hogy ez is elég a konzultációhoz. A sok médiaszereplés és a szakmai előadások segítettek abban, hogy a szakdolgozók figyelmét is sikerült felhívni a betegség felismerésének és diagnosztizálásának fontosságára.
– A Király utcai gyermekrendelő védőnőjeként miért éppen a Lisztérzékenyek Klubját vezeti?
– Védőnőként feladatom a tanácsadás. Így szakmai tapasztalatom és a családom problémája is terelt. A lisztérzékenységséget a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okozza. Olyan betegség ez, amelynek egyetlen kizárólagos gyógymódja az élethosszon át tartó diéta. Sokáig úgy tudta az orvostudomány, hogy a lisztérzékenység gyermekbetegség. Kiderült azonban, felnőtt korban is jelentkezhet, olykor más betegség társaként megjelenve. Nagyon nehéz felismerni. Olykor ellenkező tüneteket is produkál. Ma már vércsepp minta is elég ahhoz a teszthez, amely megbízható módon kimutatja a betegséget. De igazi bizonyosságot még mindig a szövetmintavétel, a biopszia jelenti. Magyar adat: a felnőtt lakosság 1 százaléka lisztérzékeny, s nem lett kevesebb a lisztérzékeny gyermekek száma sem. Százezer embert érint.
– Milyen tervekkel folytatódik a klub munkája?
– Ebben az évben is benyújtottuk pályázatunkat az önkormányzat civil alapjához, támogatást remélve. Az elnyert összegből szeretném folytatni felvilágosító munkánkat. Szeretném elérni továbbá, hogy ősszel az újpesti nagycsoportos óvodásokat szűrjük, a lisztérzékenységet keresve. Szolnokon, Budaörsön és Pomázon voltak szűrővizsgálatok, van már példa is előttünk. Újpest Önkormányzata elkötelezett a különféle szűrővizsgálatok iránt, bízom a folytatásban is. Ma még 100 gyermekből 1 lisztérzékeny, ez EU-s adattal is megegyező szám. Segíteni kell a mindennapi életüket és az érdekképviseletüket egyaránt.
– B. K

(Az egyesület vezetője tavaly vette át Nagy István alpolgármestertől az Újpest Egészségéért Díjat.)