Tungsram strand – Múltról jelen időben

  •  
  •  
  •  

Tudni tudjuk – természetesen korosztályoktól, generációktól függő szinten és intenzitással –, de olyan túlságosan nem hangsúlyozzuk, hogy Aschner Lipót nélkül Újpest nem az lenne ma, mint ami, mint amilyenné vált a 20. században.
Mert bizony, ha a zseniális érzékű kapitalista nem vásároltat 13 500 négyszögöl telket a Váci úton 1900. január 28-án Károlyi Sándor gróftól az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. részére, új gyár építésének céljából, akkor tovább éldegélt volna a város bőr- és textilgyáraival, tiszteletre méltó asztalosműhelyeivel. De hol lett volna akkor az elektronika?
Mert az Izzó, a Tungsram – a nevet a tungsten és a wolfram szavak „összeházasításával” Aschner találta ki – jött, látott és győzött.
Új, valódi 20. századi ipart telepített Újpestre, minden újra nyitott szakembergárdával és munkájukra büszke dolgozókkal, akikből családi generációk sora nőtt ki az évtizedek alatt.
A titok az volt, hogy Aschner nemcsak új technikát, hanem új szemléletet is meghonosított a környezetében, amelyet leginkább saját legendás szólásainak egyikével lehetne összefoglalni: „Nagy dolgokat csak elégedett emberekkel lehet csinálni.”
Ezt a hitvallását szolgálták a gyár általa épített létesítményei: a sportcsarnok, a stadion, a vízisport-telep és mindenekfelett a strand. Hogy az alkalmazottak, kutatók, műszakiak, tisztviselők, munkások szívesen járjanak az Izzóba, dolgozzanak a gyárban.
Ez a szemlélet meg is hozta az eredményt: az Izzó, a Tungsram hamarosan nemzetközi, mi több, világhírű lett. Köszönhetően nagyrészt kutatási eredményeinek, műszaki színvonalának és munkahelyi közösségének.
Aschner Lipót különös szenvedéllyel rajongott a sporttért. Hatalmas összegeket áldozott az UTE, az Újpesti Torna Egylet támogatására, különösen a vívó- és teniszsportban. Talán ennek lett a következménye, hogy 1925-ben az UTE elnökévé választották. A gyár újpesti dolgozói közül sokan sportoltak az egyesület szakosztályaiban. A legtehetségesebb sportolókat a gyár munkahelyhez is juttatta.
A Károlyi családtól 1938-ban megvásárolt területen, a Megyeri csárda mellett épült meg a Tungsram vízisport-telep strandfürdővel, sportuszodával, gyermekmedencével és kétszáz csónak befogadására alkalmas csónakházzal.
Évente több mint százezren látogatták a Tungsram-telepet. A statisztikák szerint leglátogatottabb napja 1943. augusztus 1-jén volt, amikor 12 152-en keresték fel.
Szemben, a békásmegyeri Duna-parton 1929-ben megvásárolt a gyár 12 hold területet, ahol 1942-től fokozatosan épült ki a Tungsram-üdülőtelep víkendházakkal, villanyvilágítású sátorhelyekkel.
E jóléti intézményeket az „izzósok” térítésmentesen használhatták, sőt, ingyenes kompjárat működött részükre a dunai átkeléshez.

Réti János