„Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság”

  •  
  •  
  •  

1848. március 15-eihez hasonló időjárás mellett emlékezett a forradalom és szabadságharc százhatvannyolcadik fordulójára Újpest Önkormányzata a Petőfi szobornál. Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester beszédében kiemelte, hogy a magyar felkelés a többi európaival ellentétben vérontás nélkül zajlott, nem miattunk változott véres harccá. A himnuszt és a Szózatot a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar adta elő, majd a Karinthy Frigyes Magyar-Angol két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai rövid műsorral tisztelegtek a hősök előtt.

Az ünnepség a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar előadásában elhangzott Himnusszal vette kezdetét. A forradalom eszméjét a Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai idézték fel, majd dr. Molnár Szabolcs alpolgármester lépett a mikrofonhoz. „Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság!” – köszöntötte hallgatóságát, Petőfi szavait idézve. Aláhúzta, március 15-e olyan ünnep, amit mindig tiszta szívvel, fenntartások nélkül lehet ünnepelni, és akkor is így tehettek az ünneplők, amikor tiltott volt.

– Történelmünk egyik legmagasztosabb pillanata volt, a győzelembe vetett hit az első perctől kezdve kitartott, egészen a majd két évvel későbbi kiegyezésig – folytatta. Az alpolgármester leszögezte, a forradalomhoz kapcsolódó legendákra szükség van, mert a puszta tények nem mondanak el mindent, ami fontos. Legendák nélkül nem tudnánk átélni azt a valóságot, amit elődeink átélhettek.
– Ugyanakkor az ünnep arra is jó, hogy a történelmi tényeket felidézzük: tény, hogy 1848 a népek tavaszát hozta, ám egyedül a magyar forradalom tudott győzni. Csak a mi forradalmunk győzött vértelenül, békésen. Dr. Molnár Szabolcs rámutatott: Európa egyetlen vértelen felkelése volt a miénk, nem miattunk vált véres harccá.

Bármelyik évben is ünnepeljük, semmiképpen nem lehet szokványosnak, megszokottnak nevezni – mondta dr. Molnár Szabolcs. Hozzátette, a márciusi ifjak névsorában pedig ősnemeseket, jobbágyokat, iparosokat egyaránt megtalálhatunk, sőt svábokat, zsidókat, szlávokat, akadémikusokat, művészeket is. Mindez azért fontos, mert a legkülönfélébb vérmérsékletű emberek összefogása volt ez, képesek voltak az egységre.

Legendák és tények összecsengenek, így válik teljessé és tanulságossá a kép – összegzett az alpolgármester. Az említett összefogásra, felülemelkedésre a személyes, és a tágabb, városi, nemzeti közösségben is szükség van.
– A múltat ismernünk kell, hogy tudjunk tenni a jövőért, a történelem pedig megtanítja, mit kell tennünk. Bár a korok változnak, a történelem lényege ugyanaz marad – zárta gondolatait.

Beszéde után dr. Molnár Szabolcs az önkormányzat koszorúját helyezte el Petőfi Sándor szobránál, őt követően önkormányzati képviselők, és civil szervezetek vezetői is lerótták kegyeletüket.

Kép és szöveg: M. Orbán András