Új tanösvényt adtak át a homoktövis újpesti élőhelyén

  •  
  •  
  •  

Hivatalosan is átadták június 3-án, pénteken délelőtt a homoktövis tanösvény elkészült szakaszát. A Megyeri híd közelében lévő, értékes fákkal, bokrokkal borított területet Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke mutatta be a megjelenteknek. Kinyílt egy csodálatos világ.

Az egyesület helyi csoportja, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának segítségével tanösvényt létesített Budapest egyik legjelentősebb helyi védettségű területén, a rendkívül ritka homoktövis újpesti élőhelyén. A rendkívül értékes homokgyepek több mint húsz védett növényfajnak adnak otthont, melyből a homoktövis cserje vadon csak ezen a helyen él hazánkban.

A tanösvény ezen szakaszának kialakítása már jóval korábban megkezdődött, ám a hivatalos átadásra csak most került sor. Néhány hónapja, mintegy százharminc újpesti – köztük Wintermantel Zsolt polgármester – vonult a helyszínre, és egy akció keretében megtisztították a környéket.

Péntek délelőtt, a Megyeri híd közelében lévő ösvény bejáratánál gyülekeztek a meghívottak, és a lelkes természetvédők, köztük a Karinthy Frigyes ÁMK általános iskolásaiból verbuválódott csapat. A diákok érdeklődése nem véletlen, mert mondhatni, a homoktövis a szakterületük, ezzel nyerték meg a közelmúltban az egyik országos versenyt.

A megjelenteket Bajor Zoltán, a madártani egyesület újonnan kinevezett elnöke vezette végig az ösvényen. A homoktövis bokrok mellett a “túrázók” láthattak ritkaságszámba menő árvalányhajat, mohát, kocsányos tölgyet és borókát is.

– A terület 1974 óta védett, és igen sok tájidegen faj települt ide, aminek a visszaszorítása jó ideig nem történt meg, mígnem aztán lelkes önkéntesekkel hozzáláttunk a terület megtisztításához – nyilatkozta lapunknak a helyszínen Bajor Zoltán, aki elnöki teendői mellett a főváros természetvédelmi őre is. – Az elmúlt hat évben szisztematikusan és tervszerűen dolgoztunk. Mára annyi területet visszaadtunk a homokgyepnek, ami nyugodtan bemutatható: egy öt darabból álló kis tanösvényt hoztunk létre, amely része a majdani nagy tanösvénynek. Ha valaki kijön, akár idegenvezetés nélkül is, gyakorlatilag mindent megtud a területről. A munka tovább folyik, lesznek nagy akcióink, a köztes időben koordináljuk a feladatokat. Alacsonypallós rendszer épül majd a táblák között, és ha kész lesz, az egész területet végig lehet járni. De már most is érdemes kijönni a helyszínre.

Az elmondottakból, a kihelyezett oktatótáblákból, s legfőképp a növényekből kirajzolódott egy olyan világ, amely csodaszámba megy. Ezért kell rá nagyon vigyáznunk.

Ádám T.