Újpest mártírjai

  •  
  •  
  •  

1956. október 23. Egy időpont, mely mást jelent azok számára, akik átélték és mást az ifjúságnak, akik számára az ’56-os forradalom a történelemkönyv egy fejezete csupán. Az üzenete azonban mindenki számára ugyan azt jelenti: a zsarnokságtól, az idegen elnyomástól való szabadulás- és szabadság utáni vágy kifejeződését.

A forradalom húsz napja Újpest történetének is soha el nem feledhető része lett. 1956. október 24-én dördült el az első lövés és ezen a napon alakult meg az Újpesti Forradalmi Bizottság, mely a közigazgatás és a rendfenntartás feladatait látta el ezen időszak alatt és tevékenysége egyedül álló volt az országban. A november 4-én induló szovjet támadást követően, 5-én megindult a támadás Újpest ellen is. A szovjet hadsereg 5 nap alatt vérbe fojtotta a változás reményét és pecsételte meg a Forradalmi Bizottság sorsát az, hogy a november 12-én megtartott Végrehajtó Bizottsági ülés után, amire meghívták az Forradalmi Bizottság tagjait is, Andrásfi Gyula tanácselnök árulása révén a bizottság tagjait szovjet fegyveresek és magyar karhatalmisták tartóztatták le. Az újpesti forradalmárok ellen indított pernek harminchárom vádlottja volt. A per során a bíróság másodfokon 1959. július 28-án hét halálos ítéletet, hét életfogytig tartó és tizenkilenc sok éves börtönbüntetést szabott ki. Az ítélet példátlan szigort tanúsított.

Kósa Pál és az Újpesti Forradalmi Bizottság tagjainak jelentősége abban rejlik, hogy felismerték a forradalommal elkerülhetetlenül együtt járó erőszak nem lehet cél, csak egy kényszer szülte átmeneti eszköz és éppen ezért tevékenységük kezdeteitől a letartóztatásukig keresték a békés tárgyaláson alapuló együttműködés lehetőségeit a régi rend híveivel.

Az Újpesti Forradalmi Bizottság hős mártírjai, akik 1956 őszén szembeszálltak az önkényuralommal: Kósa Pál, Gábor László, Dr. Rajki Márton, Somogyi Nagy Sándor, Csehi Károly, Gémes József és Koszterna Gyula. Emléktáblájuk a Városháza Szent István téri homlokzatánál található, az ’56-os emlékkő, a Görgey út és a Deák utca találkozásánál lévő parkban valamennyi ’56-os hősre, áldozatra emlékeztet.

P.M.