Újpest Moszkvában

  •  
  •  
  •  

Újabb helyszínen, ezúttal Moszkvában nyílt meg és június végéig lesz látható Bernolák Béla Budapest blendén át című fotókiállítása, amely remek kedvcsináló lehet mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy az orosz fővárosból Magyarországra látogatnak.

A hat újpesti képpel kiegészített tárlat május közepén nyílt meg a moszkvai Balassi Intézetben és egészen június végéig lesz látható. (A kiállításnak otthont adó intézet elsősorban oroszoknak szervez Magyarországgal kapcsolatos programokat, az itt látható képtárlat remek kedvcsináló lehet mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy Magyarországra látogatnak.)

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megnyitó-méltató beszédében emlékeztetett: ez a kiállítás tavaly januárban Újpesten nyílt meg először, azóta pedig több helyen, köztük az országgyűlési képviselői irodaházban is bemutatták.
– Béla a Budapesti Rendőr-főkapitányság dolgozója, hobbiból fényképez. Munkája kapcsán olyan helyekre is lehetősége van lejutni, ahová másoknak nem – mondta.

– Sokan úgy gondolják, Budapest Európa, sőt a világ egyik legszebb városa, amelyet főpolgármester-helyettesként elfogultan magam is így gondolok. Azért hoztuk ide ezt a kiállítást, hogy a moszkvaiak örömmel tekinthessék meg, már csak azért is, mert a moszkvaiakat és a budapestieket ezer múltbéli szál köti össze – összegzett. A megnyitó után a képeket végignézve azt mondta, talált egy-két meglepő felvételt, amilyen szögből még ő sem látta a várost, majd a beszédében elhangzottakat megerősítendő hozzátette, büszke arra, hogy Budapestet bemutathatja.

A főpolgármester-helyettest követően Meichl Géza dandártábornok oroszul köszöntötte a feltűnően népes számú közönséget. Többek között azt mondta, örömére szolgál, hogy kollégái között fotós is megtalálható, és ugyancsak büszkeséggel tölti el, hogy Bernolák Béla képeit a Teve utcában és a képviselői irodaházban is kiállították már.
Számára a tárlat kettős benyomással bír: egyfelől jól ismert helyeket, épületeke ábrázol, amelyek képeslapon is megvehetők, másfelől viszont teljesen más üzenetet, ritmust, harmóniát képvisel: a képek készítője (munkája révén) olyan helyekre juthat el, ahová más nem. Ez utóbbi sajátos felvételi szögeknek „köszönhetően” találkozott olyan látogatóval, aki például nem ismerte fel a Parlamentet.

– Jó érzés, hogy anyanyelvükön szólhattam az itt lévőkhöz – zárta gondolatait, majd maga a kiállító, Bernolák Béla szólt az érdeklődőkhöz.
Visszaemlékezett: még kisgyermekkorában kezdte a fényképezést először Szmena, majd Zenit géppel, a fényképezés szeretetét pedig édesapjától örökölte. A technika fejlődésével digitális gépre váltott, amellyel már sokkal jobb minőségű képeket készíthet.

– Az előbb említettek fotók mellett vannak olyanok is, amelyeket séta, kirándulás alkalmával készítettem; valamint budapesti képeim mellett hoztam képeket szűkebb hazámról, Újpestről is.

A felvételek technikája is figyelemre méltó: a keretezetlen képeket művészi vászonra, (lényegében műanyagra) nyomtatták, a keretezett, Újpestet ábrázoló képeket pedig merített papírra – ismertette az eljárást, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy ez a kiállítás eljuthasson az orosz fővárosba.

Kép és szöveg: M. Orbán András