Újpesté a szakrendelő

  •  
  •  
  •  

A múlt héten a Fővárosi Közgyűlés áldását adta a szakrendelő átadására, októbertől Újpest Önkormányzatáé lett a Görgey úti SZTK. A működtetésre gazdasági társaságot alapítanak. A döntést kemény küzdelmek előzték meg, a megállapodás nem jöhetett volna létre az új városvezetés hatékony fellépése nélkül. A szakrendelő átvétele egybeesik az újpestiek akaratával, az Újpesti Párbeszédben az itt élők a legfontosabb célok közé sorolták.

Wintermantel Zsolt polgármester (képünkön: a februári SZTK-bejáráson egyeztet dr. Király Ferenccel, a szakrendelő igazgatójával) egyik első intézkedése volt, hogy az ellátás érzékelhető javítása érdekében kezdeményezze a fővárosnál az SZTK átvételét. Újpestnek önállóan kell dönteni és kézbe venni a szakrendelő sorsát – jelentette ki minden lehetséges fórumon Wintermantel Zsolt.
Az újpesti képviselő-testület 2011. február 8-án döntött arról, hogy saját tulajdonba venné a Görgey úti felnőtt járó beteg szakrendelőt. Mint az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, az MSZP és a Jobbik képviselői nem vettek részt az ülésen. A döntéssel lehetőség nyílt arra, hogy harminc év után az épületet végre felújítsák, hiszen mára rettenetes állapotba került.

Októbertől saját kézben

Küzdelmes, éles vitát követően Újpest győzelmével ért véget a szakrendelő átvételéről szóló előterjesztés tárgyalása a Fővárosi Közgyűlésben. Bár a szocialisták nem támogatták, a budapesti képviselők többsége május 25-én felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy október elejéig végezze el mindazokat a teendőket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a főváros átadja Újpestnek a szakrendelő működtetését.
A múlt héten a Fővárosi Közgyűlés áldását adta a szakrendelő átadására, korrekt dokumentumot írtak alá az érintettek. A szocialisták ezt sem szavazták meg. Október elsejétől Újpesté az SZTK. A működtetésre gazdasági társaságot alapít az önkormányzat.  

Saját sorunkról döntünk


Az önkormányzatiság lényege nem más, mint az önrendelkezés lehetősége, hogy dönthetünk saját sorsunkról, és ebben kiemelt helyen szerepel Újpest egészségügyi szolgáltatása – mondja Bartók Béla, a Fidesz-MPP Újpesti Szervezetének elnöke. – A hagyományok miatt is kötelességünk küzdeni az intézményeinkért. Ha szétnézünk Budapesten, azt látjuk, már majdnem minden kerület átvette a szakrendelőt, mert jól tudták, hogy ez az életminőség szempontjából kulcsfontosságú. Nem kell messzire menni: itt van példának a szomszédos kerület, Angyalföld, ahol a saját szakrendelőt évről-évre fejlesztették, és ma már egy korszerű egészségügyi központként működik. Pedig Újpest semmilyen szempontból nem indult rosszabb adottságokkal, csak éppen az előző önkormányzatok nem sokat tettek az önállósodás érdekében, hiányzott a folyamatos odafigyelés.   

Modern szakrendelő kell
Nagy István alpolgármester szerint az SZTK épületét mindenképpen rendbe kell hozni, de és egy új szakrendelő re is szükség van

Nekünk azt kell fontolóra vennünk, hogy a szakellátás kerületi irányítás alá vonása mennyiben javítja az újpestiek ellátási helyzetét, és ez a javulás arányban állhat-e a ráfordított pénzzel és energiával – mondja Nagy István alpolgármester. – A ciklus elején eldöntöttük, hogy a szakrendelőt átvesszük. Egy megállapodást örököltünk a fővárostól, melynek értelmében a Fővárosi Önkormányzat a szakrendelő felújítása érdekében átad a vagyonából három ingatlant. Az ezek eladásából befolyó összegeket viszont az SZTK-ra kell fordítani. És van egy futó pályázat, amely a felújítást szolgálja. Az összeget arra a pár évre is érdemes beforgatni az épületbe, amíg az új szakrendelő megépül. Már csak azért is, mert addig is jobb színvonalon lehet fogadni a járó betegeket, és az ingatlan értéke nő. A számítások azt mutatják, hogy a régi épület teljes felújítása és egy új szakrendelő felépítése közel azonos összegbe kerül, így a város központjában, mondjuk a Jókai úti rendelő helyén akár fel is épülhet egy modern szakrendelő. 
Mi mindig a szolgáltatás színvonalából indultunk ki, amikor azt mérlegeltük, milyen szakrendelőnk legyen – fűzi hozzá Bartók Béla. – Először azt kell eldönteni, mit akarunk az újpestieknek nyújtani, s e köré kell csoportosítani, hogyan tudjuk ezeket a célokat a legjobban elérni. A mai szakrendelőt 1950-ben adták át, és bizony nem múltak el nyomtalanul az évek, és persze az egészségügy, a szolgáltatások rendszere is jelentősen átalakult. Szerintem a felújítás költségei, az épület adottságai, a parkolás megoldatlansága miatt új szakrendelőt kellene építeni. Az orvos-szakmai igények is ezt indokolják. Tehát a mai kor színvonalához igazodó, korszerű, gazdaságosan, hatékonyan működő, új intézmény jöjjön létre, amelyben az egészségünkhöz kapcsolódó egyéb szolgáltatások is megjelenhetnek.    
   
Negyven orvos
Évente 600 ezer alkalommal keresik fel az újpestiek a szakrendelőt, igaz, az esetlétszám az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent. A tízezer lakosra jutó óraszám 235 óra, amivel a kerületek között az ötödik helyen vagyunk. Jelenleg 40 orvos, 104 szakdolgozó, és három egyéb beosztott dolgozik a 186 főre tervezett létszámmal szemben. Szerződéses munkaviszonyban is több tucatnyian állnak. Hetven szakorvossal (egyéb diplomással), és százhúsz asszisztenssel jó színvonalon működtethető a jövőben a járó beteg ellátás.