Újpesti összefogás – Aláírás előtt

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Közgyűlés január 28-ai ülésén olyan határozat született, amely elő- mozdíthatja a Felnőtt Szakrendelő felújításának ügyét. A képviselők döntése értelmében -melyet dr. Derce Tamás polgármester tárgyalások keretében már korábban is szorgalmazott- az egykori Szülőotthon és Gyermek Szakrendelő értékesítésével biztosítanák a Szakrendelő épületének felújításához szükséges fedezetet.
A Közgyűlés forgalomképessé minősítette a Szülőotthon és a Gyermek Szakrendelő épületét, zöld utat adva ezzel az értékestésnek. A képviselők úgy döntöttek, hogy az értékesítéssel valamint a Szakrendelő teljes körű felújításával Újpest Önkormányzatát bízzák meg, egyúttal felkérték a főpolgármestert, hogy az erre vonatkozó megállapodást 2010. február 28-ig terjessze a Közgyűlés elé.

A fővárosi tulajdonban lévő Felnőtt Szakrendelő felújításának kérdése mondhatni újra és újra napirendre kerül Újpesten. A felújítás érdekében az elmúlt években több döntés is született. Többek között még 2008 év végén vállalta az Újpesti Önkormányzat, hogy a felnőtt szakrendelő felújítási költségének 1/3 részét, legfeljebb 250 M Ft-ot biztosít a költségvetésében, abban a reményben, hogy a maradék 2/3 részt a Főváros állni fogja. Ez azonban a főváros részéről nem történt meg. Időközben a Gyermek Szakrendelő átkerült a Görgey úti felnőtt szakrendelőbe, azonban a teljes épület felújítása, korszerűsítése azóta is várat magára.
Tavaly év végén újabb megoldási lehetőséget keresve a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a korábban elkülönített 250 M Ft átcsoportosításával támogatja a felnőtt szakrendelő épületenergetikai fejlesztéséhez szükséges pályázaton való részvételt. Amennyiben a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet pályázata sikeres lesz, úgy megoldódik a Szakrendelő fűtésének korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, és a külső szigetelés is.
Most úgy tűnik, hogy a teljes körű felújításra is megoldás született! A Fővárosi Közgyűlés képviselői – köztük Wintermantel Zsolt újpesti képviselő is – igent mondott Szalkai István valamint Hock Zoltán újpesti képviselők javaslatára.
 
Ezzel kapcsolatban kerestük meg az előterjesztőt, Szalkai Istvánt.
– A fővárosi önkormányzattal korábban hosszú tárgyalásokat folytattunk, az egyik legújabb próbálkozásunk volt az épületenergetikai fejlesztéshez szükséges pályázat, amit a főváros is pozitívan bírált el. Ez a pályázat a szakrendelő nyílászáróinak, és tetejének felújítására, valamint az épület gépészeti felújítására ad lehetőséget. A teljes sikerhez, vagy mondjuk így, az alaposabb felújításhoz azonban még hiányzott valami, és erre a legutóbbi fővárosi közgyűlésen találtunk megoldást, melyben fontos szerepe volt Hock Zoltán képviselőtársamnak is. Két kerületi ingatlan közös értékesítéséről van szó: az egykori, régóta üresen álló Szülőotthonról, illetve a nemrég megüresedett Jókai utcai gyermek szakrendelő fővárosi tulajdonú részéről. Ezt a döntést a fővárosi képviselők 66 igen szavazattal elfogadták. Ezzel a megoldással nemcsak a nyílászárók, a tető felújítása és a gépészeti felújítások valósulhatnak meg, hanem fontos, modern orvostechnikai eszközökkel is gazdagodhat végre a felnőtt szakrendelő, s ennek minden újpesti, és az intézményben dolgozó is örülhet. A két félnek, azaz Újpestnek és a fővárosnak csupán egy szerződést kell már csak aláírnia. Büszke vagyok erre a sikerre és arra, hogy a főváros végre kiemelten kezeli az újpestiek számára rendkívül fontos ügyet. 
 
 
 
Megkérdeztük a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet főigazgatóját, dr. Bocskai Tamást is a szakrendelő felújításáról.
– Az energiaracionalizálási pályázaton költségvetési szervezetek és intézetek pályázhattak, így a Károlyi Sándor Kórház is elindulhatott. Jelentős segítség volt, hogy Újpest önkormányzata 250 MFt-ot biztosított számunkra, melyből 10 MFt-ot a pályázat megírására fordítunk, a 240 MFt pedig a szükséges önrészt teszi ki. Szükség volt azonban a főváros támogatására is, és az Európai Ügyek irodájától is megkaptuk a felhatalmazást. A pályázat fontos feltétele volt, hogy a fenntartó, jelen esetben a főváros öt évig biztosítsa a működésünket. A pályázat jelenleg a megírás fázisában van. Rengeteg engedélyt kell megkérnünk – többek közt a tűzoltóságtól, a főépítésztől –, van vele munka. A 250 MFt keretösszeg, kérdés, hogy mire tudjuk ezt az összeget fordítani. Az egyik legfontosabb feladat a szakrendelő fűtésének korszerűsítése, javítása, ezért elsősorban a külső szigetelést, a nyílászárók cseréjét, és a fűtéstechnika felújítását tervezzük. Ha belefér, a villanyellátás racionalizálása is szóba kerülhet.
– Mi lesz a feladat, ha – remélhetőleg – megnyerik a pályázatot?
– Projektmenedzsmentet kell szerveznünk, egy hozzáértő teamet kialakítanunk. A projekt levezénylésére és kivitelezésére is közbeszerzési eljárás kiírása szükséges. Komoly szervezést és odafigyelést igényel egy ilyen pályázat elkészítése, valamint a munkálatok lebonyolítása, de szükséges. Intézményünk elég sok problémával küszködik, nemcsak az épület állaga, hanem az orvostechnikai berendezések elavultsága miatt. Sok problémát vet fel az, hogy ez az intézmény négy telephelyen működik, ráadásul idén 350 MFt-tal kevesebbet kap a Károlyi. Összehasonlításképpen egy hónapi működési költségünk 300 MFt-ra rúg.
– Mik azok a feladatok, felújítási munkálatok, melyeket mindenféleképp el kellene végezni a felnőtt szakrendelő esetében?
– A szakrendelő az ötvenes épekben épült. Az akkor modernnek, impozánsnak mondható épületnek ma rengeteg problémával kell megbirkóznia. Elengedhetetlenül fontos az alapos, teljes körű felújítás, hiszen nem mindegy, hogy milyen körülmények között gyógyítunk, és gyógyulunk. Még mindig azt mondom, érdemes volna az önkormányzatnak átvennie a felnőtt szakrendelőt, ebben az esetben könnyebbé válhatnának azok a beruházások, amelyek a megfelelő ellátás kialakítását segíthetnék elő. Mindenesetre az újpesti önkormányzat eddig is rengeteg segítséget nyújtott, amit ezúton is köszönünk. Elképzelhetőnek tartanám, hogy megfelelő anyagi háttér esetén idővel modern egészségközpontot alakíthatnánk ki a Görgey úton, kihasználva az épület adottságait, négyzetméterét. A rendelők mellett működhetne akupunktúrás gyógyítás, masszázs, gyógynövénybolt is, így az egész épület végre mindenki számára megfelelően szolgálhatná az újpestiek egészségét.
 
A Károlyi Kórházat 1893 és 1895 között Ybl Miklós tervei alapján építették, 1899-ben nyerte el nyilvános jellegét. 1917-ben létesült a Szülőotthon, néhány évvel később a Baross utcai intézmény, majd az Árpád úti egykori Újpesti Gyerekkórház. 1950-ben a Szakorvosi Rendelőintézet is felépült. A Szakrendelő épülete, egy főépületből és két csatlakozó épületből áll, teljes alapterülete 6168 m2.
A kórház és az újpesti szakrendelők jelenleg 200 ezer újpesti és rákospalotai felnőtt és gyermek szakellátását végzik. A Szakrendelő épületében és gondozóintézeteiben évente több mint 480.000 alkalommal fogadnak betegeket illetve folytatnak le vizsgálatot.