, , , ,
  •  
  •  
  •  

A pizza világszerte és idehaza is az egyik legnépszerűbb étel, mely étteremben fogyasztva és házhoz rendelve, ebédre és vacsorára is mindig kiváló fogásnak számít. Nem véletlen, hogy Újpesten is több tucat pizzéria működik, egyesek évtizedek óta a lakosság kedvencei, míg mások az elmúlt években próbáltak betörni a helyi gasztronómia világába. Nyakunkba vettük a várost, hogy leteszteljük a környékbeli pizzázókat: cikksorozatunk első részében három étterem kínálatát kóstoltuk meg, mindegyik esetben helyben fogyasztást választottunk.

Inferno Pizza (Király utca 25.)

Az Árpád Üzletház és a Károlyi Gimnázium szomszédságában található, négy éve működő Inferno Pizzából elsősorban házhoz rendelnek az éhes újpestiek, ezért a szocreál betonkockában kialakított étterem egyébként ízlésesen berendezett belső tere és kedves, kockás terítős asztalokkal benépesített terasza még ebédidőben is kong az ürességtől, csak a személyzettel és az ő ismerőseikkel találkozik a betévedő vendég.

A (helyben fogyasztós) étlapon húsz különböző, 32 centiméter átmérőjű, paradicsomos vagy tejfölös alapú pizza közül választhatunk, melyek között egyaránt megtalálhatóak a jól ismert klasszikusok (sonka-gomba, Hawaii, satöbbi) és az egyedi, merészebb kombinációk (van például bacon, csemegeuborka és fürjtojás feltéttel bíró, Speciale névre hallgató pizza). A pizzák ára feltéttől függően 3290 és 3890 forint között mozog, helyben fogyasztás esetén 10% szervizdíj is automatikusan hozzáadódik a számla végösszegéhez.

“Tesztalanyként” az (étteremhez hasonlóan) Inferno névre keresztelt pizzát fogyasztottam, mely paradicsomos alap, mozzarella, olasz szalámi, egészben rátett csípős pepperoni és reszelt, apró darabkákban rászórt parmezán kombinációjából áll. A pizza vékony tésztás, roppanós széllel és nyúlós mozzarella sajttal, de nem kifejezetten a klasszikus olasz stílus. A paradicsomszósz és a feltétek minőségiek, különösen a szalámi ízletes, a parmezánt, mint feltétet, ugyan nem értem és feleslegesnek tartom, de nem ront különösebben az összképen. A pizzát olykor kissé túlsózottnak éreztem, ha ezt a hibát sikerül orvosolni, a 9/10-es osztályzat is meglehet, egyelőre maradjunk a 8/10-nél. A kiszolgálás kedves, a pizzára nem kellett sokat várni. Csak OTP-s SZÉP-kártyát fogadnak el.

Pizza: 8/10

Hangulat: 7/10

Kiszolgálás: 9/10

La Piccola Napoli Pizzéria (Rózsa utca 20.)

Az utóbbi évek egyik fontos gasztrotrendjének számít a nápolyi stílusú pizzák elterjedése Magyarországon, elsősorban Budapest turisták által közkedvelt belvárosi részén. A 2021-ben megnyílt La Piccola Napolinak köszönhetően azonban már a külvárosban, Újpesten is élvezhetjük az vékony tésztás, vastag, roppanó szélű dél-olasz pizzakülönlegességet. A kerület frekventált részén, a Rózsa utcában található pizzéria vállaltan a minőségre és az autentikusságra törekszik: saját, házi készítésű tésztával, San Marzano paradicsomból készült szósszal és olyan sajtokkal dolgoznak, mint a Fior di Latte mozzarella, a bivalymozzarella és az eredeti olasz parmezán (Parmigiano reggiano).

Az étlapon 16 különböző pizza szerepel, az olasz hagyományoknak megfelelően egyik sem teng túl a feltétektől (ami tökéletesen illusztrálja a tételt, miszerint a kevesebb sokszor több). A pizzákat egyetlen méretben, 28 centiméteres átmérővel készítik, az árak feltéttől függően 3790 és 5790 forint között mozognak, ami kicsit drágább a megszokottnál, ugyanakkor a minőséget tekintve szerintem arányosnak számít. A teszthez a Cotto pizzát választottam, mely az említett San Marzano szósz és Fior di Latte mellett autentikus olasz főtt sonkát tartalmaz. Nem kellett csalódnom: a pizza szaftos, de nem folyik szét, a szósz, a sajt és a nagy szeletekben rátett főtt sonka elsőrangú.

Az étterem (Wolton keresztül) házhoz szállítással és helyben fogyasztásra is készít pizzát, utóbbi esetében óriási pozitívum a meglepően rövid, mindössze néhány perces várakozási idő (köszönhetően az autentikus, több száz fokra hevített kemencének, melyben pár perc alatt tökéletesre sül a pizza). A helyszín maga otthonos és családias, természetesen Olaszországot idéző, a szemnek is kellemes dekorációval; az ételeket fogyaszthatjuk a belső térben és a teraszon is. A kiszolgálás kifejezetten kedves, vendégszerető. Az egyetlen negatívum a hely kicsi, szűkös mérete, amely miatt olykor kicsit össze kell húznunk magunkat, hogy elférjünk. Összességében nem túlzás azt állítani, hogy a Piccola Napoli készíti a IV. kerület legjobb pizzáját.

Pizza: 10/10

Hangulat: 9/10

Kiszolgálás: 10/10

Aranytallér Étterem és Pizzéria (Hajló utca 42.)

Az Aranytallér igazi matuzsálemnek számít, 1989 óta működik Káposztásmegyer I. lakótelep déli részén, a Hajló utcai buszmegállótól nem messze, egy tízemeletes panelház aljában. A hely sok mindent megélt az elmúlt 35 évben, jelenleg leginkább a kiszállításra és a különböző frissensültekre, tálakra vannak a leginkább ráállva, melyek minősége meglepően jó, nagy adagokat és finom, laktató étkeket kapunk a pénzünkért. Jelen írásban azonban a pizzáról kell szót ejtenünk.

A pizza három méretben (20 cm, 30 cm és 45 cm átmérővel) készül, a kicsi pizzák ára 1700-2200 forint, a közepesé 2500-3800 forint, a családi méretű pizzáé pedig 4500-6000 forint körül mozog. Az étlapon nem kevesebb mint ötvenféle pizza található (ezek közül 7 úgynevezett „prémium pizza”, melyek drágábbak valamelyest az említettnél), köztük az összes klasszikus a magyarostól a Hawaii-on át a mexikóiig. Az „extrémebb” kategóriákban találkozhatunk egyebek mellett bajor, gyrosos és csülkös pizzával, sőt, szarvasgombás alappal készült verzióval is. Kérhető normál és teljes kiőrlésű tésztából készült pizza.

Jómagam a kicsit visszafogottabb, Pepperoni névre hallgató pizzát választottam 30 centis méretben, mely a paradicsomszósz és a sajt mellett sonkát és édes pepperonit tartalmaz. A tészta közepesen vastag, a sajt folyós, a feltétek rendben vannak; a pizza összességében inkább a magyaros, lakótelepi retró, mintsem az olasz gasztronómia feelinget kelti fel bennem. Jól lehet lakni vele, de nincs komolyabb pizza élményem.

Az étterem belsején és a hely elé kihelyezett asztalokból álló teraszon egyaránt érződik az évek, évtizedek súlya. Hiába van ebédidő, rajtam kívül nincs igazán vendég, mint említettem, mostanság az Aranytallér profilja inkább a kiszállítás. A kiszolgálás egyébként rendben van, a személyzet segítőkész. A pizzához ingyen szósz is jár külön kis tálkában.

Pizza: 6/10

Hangulat: 6/10

Kiszolgálás: 9/10

Sorozatunk hamarosan folytatódik!

PizzaBolond