Újra itt a hőségriadó

  •  
  •  
  •  

Az országos tisztifőorvos másodfokú riasztást adott ki kedd déltől péntek éjfélig a kánikula miatt.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombatig 36-38 fokos maximumhőmérsékletek is előfordulhatnak, jelenleg narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Mikortól beszélünk hőségről? Milyen riasztási fokozatai vannak? Hogyan hűtsük a lakást, mire vigyázzunk, ha ventillátort vagy légkondicionálót használunk? Mennyi az optimális folyadékfogyasztás és mire vigyázzanak a kisgyermekesek, autósok? Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet mb. főigazgató-helyettese mindenre válaszol az alábbi videóban.

Magyarországon 2007-ben rendelték el az első harmadfokú hőségriadót. Azóta több olyan hőhullám is elérte hazánkat, amely erősen megviselte a magyar lakosságot. Az emberi szervezet ugyanis nehezen tolerálja a tartós meleget, és ha nem képes lehűteni magát, hőpangás, rosszabb esetben napszúrás vagy hőguta lép fel, ezek következményeként pedig akár súlyos egészségkárosodás is bekövetkezhet. Szomorú statisztika, hogy kánikulák idején ötfokos hőmérséklet-emelkedés akár 10-15 százalékkal is növelheti a halálozások számát.