Újra munkában a parlament

  •  
  •  
  •  

A héten megkezdte tavaszi, rendes ülésszakát az Országgyűlés. A honatyák az első munkahéten elsősorban különböző nemzetközi egyezmények, keretmegállapodások ratifikálásáról döntöttek. Szavaztak az Országgyűlés bizottságainak összetételéről, és egyes bizottsági tisztségekben történő személyi változásokról is. A héten megkezdődött az Alkotmányozási folyamat is, az új alaptörvény előkészítésével kapcsolatos vitával.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Az EU és a Koreai Köztársaság közötti keretmegállapodás – amelyet a tisztelt Ház támogatott – együttműködést irányoz elő az emberi jogok védelme, a terrorizmus elleni küzdelem, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, valamint az éghajlatváltozás, az illegális migráció, a pénzmosás, a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem területén.

A képviselők szintén támogatták azt a törvényjavaslatot, amely az Európai Unió és az Indonéz Köztársaság közötti átfogó partnerségi és együttműködési keretmegállapodás támogatásáról szól. A nemzetközi dokumentum aláírásával kétoldalú kapcsolatok megteremtését teszik lehetővé. Érdekessége, hogy ebben Indonézia kötelezettséget vállal a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumához való csatlakozásra. A Keretmegállapodás az ASEAN-országokkal, szabadkereskedelmi térségről (Free Trade Area – FTA) folyó tárgyalások előrehaladásának előfeltétele. Az Indonéziával megkötött megállapodás a régió többi országával kötendő partnerségi és együttműködési keretmegállapodások szempontjából mérföldkő, amelytől az EU azt reméli, hogy nagyobb befolyást gyakorolhat egy olyan régióban, amely hagyományosan Kína és az Egyesült Államok felé orientálódik.

Az Országgyűlés támogatta az Európai Unió és tagállamai, valamint Grúzia közötti közös légtér létrehozásáról szóló megállapodást is. Ennek célja a piaci korlátozások fokozatos megszüntetése, a külföldi befektetések elősegítése, tisztességes versenykörnyezet kialakítása. A megállapodás kedvezőbb és biztonságosabb feltételeket teremt a légi személy- és áruforgalom lebonyolításában.

A hazánk által 2004-ben az Osztrák Köztársasággal, 2006-ban a Szlovák Köztársasággal és a Szlovén Köztársasággal, 2008-ban pedig Romániával és a Horvát Köztársasággal kötött megállapodások rendszerébe illeszkedik, az a dokumentum, amely a Magyar Köztársaság és a Bolgár Köztársaság között a bűnözés megelőzésében és leküzdésében történő együttműködésről szól. Az államközi egyezményt 2010. december 14-én Szófiában írták alá a felek. A honatyák most ennek kihirdetéséről döntöttek.

A honatyák elfogadták az egyes  bizottsági tagságok, illetve tisztségek betöltésére vonatkozó személyi javaslatokat is. Ennek értelmében változott az Egészségügyi, az Önkormányzati, a Gazdasági, Sport- és Turizmus, az Alkotmányügyi, az Ifjúsági, a Mezőgazdasági, az Európai valamint a Külügyi Bizottságok összetétele is.