•  
  •  
  •  

A sorozatunkból is „ismerős” Török Ignác utcától indul, a Nádor utcán is átfutva, egészen az Attila utcáig a Pöltenberg utca. Nehéz sorsú névadók ők itt ketten: az aradi tizenhármak közül valók. Újpest, ahol valamennyi vértanúnak utcaelnevezéssel állítottak emléket, 1914-től jelöli a Pöltenberg utcát.

 – Jómagam évtizedek óta élek itt a műtermemmel, szeretetre méltó lakók gyűrűjében – mondja Bertalan Tivadar art director, képzőművész, Újpest és Budapest díszpolgára.

– Poeltenberg Ernő, mert így írták eredetileg
a családi nevét, osztrák születésű, gazdag család sarja volt, aki beleszeretett
a magyar forradalomba, és ezért életével fi zetett. Görgey bizalmasaként
ő közvetített a tárgyalásokon a cári seregekkel a fegyverletételről. Ezután fogták el az osztrák hatóságok. Ötödikként halt, elsőként az akasztottak közül – térünk ki a névadóra.
A kertvárosias utcából kimagaslanak a Mátyás téri házakként emlegetett épületek.
– Ezek az 1920-as évek elején épültek, a legendás Semsey Aladár polgármestersége idején. A házakat a Türr István utca felől gyönyörű park övezi,
amely sok év után az idén alapos gondozást kapott. – Nekünk az a tapasztalatunk,
hogy a város magasabb pontján fekvő Pöltenberg utcát nemhogy árvíz nem fenyegeti, a viharok is elkerülik, ilyenkor aprócska szellő mozgatja csak meg a leveleket – tudunk meg érdekességet a tájról Bertalan Tivadartól.
Tamási Zsófi a a közeli, Mátyás téri játszótéren a kis Danival sétál, amíg férje a sarki bickliszervizben van.
– Időnként itt is megállunk játszani, hintázni Danival. Kicsi koromban olykor hintáztam itt, sőt még az anyukám is, aki a Nádor utcában született – értesülünk a családi vonatkozásról.
– Pöltenberg Ernőről annyit tudok, hogy az aradi vértanúk egyikét tisztelhetjük benne.
B. K.
Idézzük az Újpesti utcanévlexikont:
Pöltenberg Ernő utca (1914) Attila utca 77.-től a Török Ignác utca 25.-ig. Pöltenberg
Ernő lovag (1814–1849) osztrák származású honvéd tábornok, aradi vértanú volt.