•  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk található.

Az újpesti városneveket rejtő utcanévbokornak a Pozsonyi úton is áthajló ága az Aradi utcába vezet bennünket, s a városnevekből alkotott közterületekre hívja fel a figyelmet.
– Újpest egyik legrégebbi utcájában járunk, negyven évvel a település alapítását követően volt már itt utca, az Ó utca – emlékeztet erre a panelházak között a zalacsányi születésű T. Selman Ilona, akit a helybéliek az Újpesti Művészek Társaságának elkötelezett és számos kiállításon részt vevő tagjaként tartanak számon, férjével, Tóth Lászlóval és fiával, Tóth Péterrel együtt. A festőművészhármast kiegészíti a papír- és farestaurátorként szintén aprólékos művészi munkát végző Zsuzsa lányuk.
Az Aradi utcáról szólva elsőként szinte mindenkinek Arad városa és az aradi vértanúk emléke tolul fel.
– Szívmelengetőbb témákról szólva, Aradon született Tóth Árpád költő, Jávor Pál színművész vagy Vilhelm Károly Munkácsy-díjas festőművész – emeli ki Ilona asszony. – Aradi utcát sok helyütt találunk, az elnevezés Újpesten a Pozsonyi, a Kassai, a Temesvári a Nagyváradi utcákéhoz hasonlóan hajdanvolt magyar városok emlékét őrzi az utókornak Trianon óta. Történelmi tény az is, hogy a városalapítás évében, 1907-ben Temesvár, Pozsony és Budapest után Újpest a negyedik helyen állt az ipari termelés nagyságát tekintve. Közel negyven éve, hogy a Paksi József utcából (ma Perényi Zsigmond utca – a szerk.) az Aradi utcába költöztünk, mert így lett nagyobb lakásunk. A házunk előtt áll Berda József újpesti költő mellszobra. A nyolcadik emeletről szép a kilátás, például a Könyves-gimnáziumra. Nagyon szeretek tájat, vízpartot, utcarészletet festeni, amihez Újpesten szerencsére találok még ihletet adó környezetet. Jól érezzük magunkat az Aradi utcában – tudunk meg további személyeset. – Minden közel van. A piac, az Újpest Galéria, a metró. Gyalog bejárható minden. Annyira gyökeret vertünk itt, hogy a lányunk a szomszéd lépcsőházban talált otthonra, a fiamék pedig a kőhajításnyira lévő Csányi utcában. Az unokák felvigyázásánál, szakmai és családi beszélgetéseknél nincsenek távolságok, s ez nagyon jó.
Az Aradi utcában kisgyermekével sétáló anyuka, Zsuzsa, kérdésünkre úgy fogalmaz:
– Abban biztos vagyok, hogy városnévből formálódott az utcanév, de nem tudom, mikor. Számomra mindig Aradi volt az Aradi utca, itt születtem, itt tanultam a Muki-suliban, és a kisfiam, Márk is itt kezdi majd az ovit. Ezért kerestünk a szomszédos Munkásotthon utcában, a szüleim közelében lakást.
B.K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Aradi utca (1882 előtt az Ó utca, a Csányi utca és az Árpád út, Új utca a Dugonics utca és Csányi utca között, 1919, Lőwy utca, 1906) a Dugonics utca 16.-tól az Árpád út 43.-ig.
Arad: város Arad vármegyében. Ma Románia.