Hogyan indul el otthonról, és mit eszik a gyerek az iskolában? Otthonról ne induljon el a gyerek folyadék fogyasztása nélkül! A legtöbb vitális anyagot a frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglé adja. Amennyiben ez nincs, akkor jó a tejes ital, tea, víz. Az iskolába is vigyen magával innivalót!
Tízórai-ajánlatok
Az alapkrém 0,5 dl hidegen sajtolt olaj, 5 dkg zabpehelyliszt, 1-1 kávéskanál búzacsíra, búzakorpa, lenmagpehely, zabkorpa, 5 dkg őrölt magkeverék (szezám-, napraforgó-, chia-, fenyő-, tökmag, dió). Annyi vizet teszünk hozzá, amennyivel alig kenhető krém lesz.
Ezután jön a krém jellege, ez lehet túró, reszelt sajt, áttört paradicsom, torma, főtt burgonya, padlizsán, cukkini, zeller, karfiol, sárgarépa, cékla, pritamin, sütőtök, uborka, amit szeret a gyerek. Ezek puhítják még a krémet, és az állagát itt tudjuk szabályozni. Ne legyen túl híg, mert kifolyik a szendvicsből!
Az ízesítés a krém jellegétől függ, de ízesítsük zöld fűszerekkel, mint a petrezselyem, kapor, oregánó, bazsalikom, tárkony, lestyán, zeller és sárgarépa zöldje. A hagyma, újhagyma, lila hagyma és a fokhagyma illóolaja gyorsan a tüdőbe és a bőrszövetbe jut, ezért ne tegyünk bele sokat, bár nagyon egészséges.
A fűszerezés nagyon változatos lehet, az alapanyagoknak megfelelő, jellegzetes vezérfűszereket válasszunk. A legtöbb alapanyaghoz adható édes-nemes fűszerpaprika, fehér bors, kömény, szerecsendió, gyömbér, curry.
Lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruval készítsünk szendvicset!
Lettner Annamária dietetikus