Városvédők Újpestért

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városvédő Egyesület megalakulása óta nagy gondot fordít arra, hogy nyomtatott formában is megőrizze a múlt emlékeit, ezért aztán sorra jelentette meg a városhoz kapcsolódó könyveket. Nemrég a Polgár Centrumban hét újpesti szerző mutatta be legutóbbi munkáját.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Felállva, egyperces csönddel emlékeztek a jelen lévők az egyesület közelmúltban elhunyt két tagjára, majd dr. Kovács Ivánné, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, s egy Kosztolányi-idézettel jellemezte az összejövetelt: „A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvasta.”

Kadlecovits Géza
, az egyesület tiszteletbeli elnöke kis leltárából kiderült, hogy az egyesület megalakulása óta tizennégy kötetet, egy tankönyvet, öt filmet, négy DVD-t és egy falinaptárt adott ki, hatezerötszáz példányban. Ebben a kimutatásban természetesen nem szerepel minden Újpesthez köthető kiadvány, hiszen más kiadók is jelentettek meg könyveket.

Lőrincz Róbert, „A Megyeri  temető neves halottai” című „könyv-térképe” az Újpesti Helytörténeti Alapítvány és a városvédő egyesület első közös kiadványa. A szerző beszámolt arról, hogy a megjelenés több éves munkafolyamatot zárt le, melynek során a temetőben nyugvó személyek közül közel száznak kutatta fel, és mutatta be a sírját térképes és fényképes formában.

Jozefka Antal festőművész azzal kezdte mondandóját, hogy „Képmívesek” című könyve tulajdonképpen kakukktojás ezen a rendezvényen, mert a felkérést a Könyves Kálmán Gimnázium öregdiákjaitól kapta, és a Nádas József Alapítvány állta a nyomtatás költségeit. A kiadvány a gimnáziumban érettségizett vagy legalábbis hosszú ideig az iskola padjait koptató, később művészekké érett, esetleg a művészekhez köthető egykori diákokról közöl értékes információkat.

Iványi János szerényen jegyezte meg, hogy a „Volt egyszer egy város… Újpest jelentős épületei” címmel megjelent kötet valójában szeretett felesége érdeme, aki sajnos már nincs közöttünk. Iványiné Konrád Gizella követte nyomon a város sorsát, kutatta fel, gyűjtötte egybe az anyagokat. A könyv tisztelgés a munkája előtt. Tehát a munka oroszlánrészét az Újpestért-díjas építőmérnök asszony végezte, ugyanakkor Iványi János és Bazsó Gábor érdemei is elévülhetetlenek a kiadvány összeállításában, szerkesztésében.

Fericsán Kálmán hosszú évek alatt, több száz forrás kritikai feldolgozásával készítette el az Újpest neveléstörténetét bemutató, „Emberfaragó idők” című művét. Könyve nemcsak a szakemberek számára megkerülhetetlen forrásmunka, de érdeklődéssel forgathatják azok is, akik Újpest múltját, történetét, iskoláit kívánják alaposabban megismerni. Fericsán Kálmán, aki negyedik generációs újpesti, elmondta: húsz éve vetődött fel először, hogy meg kellene írni ezt a könyvet, az ötlet azonban csak jóval később vált valósággá.

Szöllősy Marianne „Újpestről jöttünk” című kötetét mutatta be. A kutató 1996-ban kezdte helytörténeti munkáját Újpesten. A Helytörténeti Gyűjtemény vezetője mára alaposan megismert minden tárgyat, s rögzült benne, hogy a mögöttük emberek, sorsok vannak. Arra volt kíváncsi, hogy bizonyos élethelyzetekben az adott ember, a szubjektum mit, s hogyan élt meg.

Bertalan Tivadar, a „Töpörin az angyal” életműdíjas írója a könyvet megjelentető Agroinform Kiadó érdemeit emelte ki. A kiadó vezetője látatlanban elvállalta a neves újpesti szerző életrajz-albumának előkészítését. Már mindenki azt hitte, véget ért a rendezvény, amikor Kovács Istvánné bejelentette, hogy akad még egy kis meglepetés. Ez pedig nem volt más, mint egy nyomdaszagú kötet. „A hóba írt cinkenyom” című kiadványt Iványi János állította össze. Az alcím mindent elmond: Iványiné Konrád Gizella emlékére.  

A könyvek bemutatása után a résztvevők nem rohantak haza, kötetlenül zajlott tovább a rendezvény. Wintermantel Zsolt polgármester szinte mindenkit ismert, így aztán nem meglepő, hogy sokáig beszélgetett a megjelentekkel.