Vb-érmet szeretne Tadissi Martial

  •  
  •  
  •  

Tadissi Martial, az UTE karatézója ezüstérmes lett a 67 kilogrammos súlycsoportban a Karate1 Premier League idei szériájában. A pénzdíjas Karate1-sorozat a világ- és kontinentális bajnokságok utáni legrangosabb versenyeket tömörítő széria, amelyben 2014-ben nyolc viadal kapott helyet.

A pontverseny második helyén, 870 ponttal végzett az UTE versenyzője. A lista élén állni azért is nagy eredmény,
mert a Karate1-en a világ legjobbjai vesznek részt, a meghatározó országok gyakran teljes válogatottal érkeznek az egyes fordulókra. Legjobbjainknak több vb- és Eb-érmes sportolót sikerült eddig maguk mögé utasítaniuk: többek között az aktuális Európa-bajnok angol Jordant, a tavalyi budapesti Eb-n ezüstérmes török Kemalo lut és a Világjátékok-győztes kolumbiai Ramirezt is. Tadissi Martial, aki az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a sorozat korábbi állomásain, a hollandiai és szlovéniai versenyén harmadik lett, míg a németországi Hanauban az ötödik, Isztambulban pedig a hetedik helyen végzett. Martial idén szeptemberben igazolt át a lila-fehér klubba. Eredményeivel máris meghálálta a bizalmat. – Örülök, hogy egy ilyen patinás egyesület tagja lehetek – mondta. – A fejlődésem érdekében hoztam meg a döntést, és jöttem az UTE-ba. Csak rövid idő telt el a klubcserém óta, de máris érzem, jól döntöttem. Nagyon jó családba kerültem, nincs okom panaszra. Mivel már befejeztem az egyetemi tanulmányaimat, az államvizsgán is túl vagyok, már csak a nyelvvizsgám van hátra, teljes intenzitással tudok a karatéra koncentrálni. Mindenben segítségemre van a klub, edzőm, Hecker Balázs irányításával már megkezdtem a felkészülést a következő szezonra.

– Újdonsággal is szolgáltak a híradások. Személyi edzőt is kaptál.
– Igen, Kovács Máté figyel rám, segítségével egyre erősebb leszek. Fizikailag és fejben is érzem már az elvégzett munka jótékony hatását. Szükség is van a fejlődésre, hiszen már januárban tatamira kell lépnem, és utána sorban jönnek a nagy nemzetközi versenyek.

– Veled készült egyik interjúban azt panaszoltad, hogy a karate nem olimpiai sportág.
– Így igaz. Sajnos, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy én már nem is fogok olimpián versenyezni. A karatéban 25-30 éves kor között van az az időszak, amikorra kiteljesedik, beérik az ember. De világbajnokságot kétévente rendeznek, szeretnék még itt is érmet szerezni az Európa-bajnoki címeim mellé.

– A karate egy életstílus. A te életedben az edzőtermen kívül mi az, ami másképp lenne, ha nem ezt a sportágat választod?
– Nagyon sok mindent kaptam ettől a sporttól. Egészen kis koromban megtanultam a fegyelmet, hogy tiszteljük a sporttársainkat, illetve általában az embereket. Ez a két legfontosabb dolog. Lényeges, hogy alázattal forduljunk a másik felé, ne ítéljünk elhamarkodottan. Ismerjük meg őt, azután alkossunk véleményt. Ezek a viselkedésmódok pedig egy idő után általánossá válnak a hétköznapi életben is. Idén az Év Egyetemi Sportolója címet is elnyerte az UTE versenyzője. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség a 2014-es egyetemi vb aranyérmesét díjazta.

(GG)