Veszélyek a közösségi térben

  •  
  •  
  •  

Megtörtént esetekről, elővigyázatosságról tartott előadást az újpesti rendőrség meghívott előadója az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskolában. A tanulságos példák zömében az a közös, hogy a közösségi oldalak tudatos használatával és persze felelős magatartással elkerülhetőek.

Bogdán András r. alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályáról érkezett előadó valós példákkal és kiváló előadásmódjával nyerte el a kamasz hallgatóság figyelmét, akik nem egy megtörtént eseten megdöbbentek. Ugyanis, bár kevesen gondolnánk, de egy nyilvános láthatóságra állított kihívó fotóval, pénz vagy épp vagyontárgyakat ábrázoló kép feltöltésével is magunkra vonhatjuk olyanok figyelmét, akikét egyáltalán nem szeretnénk. A nyilvánosra állított fotók a teljesen átlagos anyagi helyzetű családok értékeit is tálcán kínálják a betörőknek, főleg úgy, ha az érintettek kiposztolják, hova mennek nyaralni, vagy éppen hol tartózkodnak.

De ezen kívül teljesen ártalmatlannak induló beszélgetésekből induló bűntények színtere is lehet a közösségi háló. Kevesen gondolnák, hogy egy meghívás is végződhet rosszul. Például egy Szigeten köttetett barátság külföldiekkel, akik meghívják magukhoz a magyarokat, akik egy távoli vagy kevésbé távoli országban bűncselekmény áldozatává válhatnak.

Sajnos a való életben is vigyázni kell. Nem egyedi eset, hogy olvashatatlan rendszámú autóból ártatlannak tűnő, valójában pedig előre kitervelt rossz szándékkal szólítanak le fiatalokat, de olyanra is bőven akad példa, hogy a bulizók védekezésre képtelen állapotát használják ki, és például kifosztják őket. Akár az utcán.

Noha Újpest közrendje, közbiztonsága stabil, a figyelemfelkeltő, néhol megdöbbentő előadás célja az volt, hogy a középiskolások a hallottakat elraktározva soha ne kerüljenek még csak hasonló helyzetbe sem, és legyen a fejükben vészharang, ami megszólal.

Kép és szöveg: M. Orbán András