Vihar pusztít ma Középföldén

  •  
  •  
  •  

Különös kísérletet tart ma a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a közmédiával és a Tv2-vel közösen. A vészhelyzeti kommunikációs rendszert tesztelik, egy a Középföldét sújtó természeti katasztrófára figyelmeztető üzenetet olvasnak ma két, váratlan időpontban is a tévékben és a rádiókban – írja az index.hu.

Az iskolákban szóltak, hogy csak gyakorlatról van szó, de nem egyértelmű, hogy miért is kell katasztrófát kiáltani. Volt már ennél jobb riasztási rendszerünk, és 2015-re állítólag megint lesz.

Ugyan szerdán az ország jelentős részén felszakadozik a felhőzet, és legfeljebb gyenge északi, északkeleti szél várható, ennek ellenére az előrejelzések szerint pusztító vihar kerekedik Völgyzugolyban és a Helm-szurdok környékén. A hobbitok, tündék és lovas nomádok jobb, ha zárt helyre húzódnak az óránként százötven kilométeres széllökések elől. Legalábbis a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szerint, amely a Gyűrűk Ura világában tomboló viharral teszteli szerdán a televíziós és rádiós riasztási rendszert.

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a közszolgálati tévében és rádióban meg a Tv2-n, egy vészjósló szöveget olvasnak fel a lehető legváratlanabb időpontokban, a tévében még el is lehet majd olvasni, hogy Völgyzugolyban és a Helm-szurdok környékén vészhelyzet van, de semmi ok a pánikra, a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

A gyakorlat a katasztrófavédelem szerint az új médiatörvény rendelkezésein alapul, amelyek szerint a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt kell leadniuk a médiáknak, ha ezt a katasztrófavédelem kéri. Éppen ezért szerdán a médiaszolgáltatók tesztelik a katasztrófavédelmi szervek részére a törvényben biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé.

A katasztrófavédelmi szakzsargon nélkül mindez azt jelenti, hogy két hír érkezik az érintett médiákhoz, akik az egyiket rögtön (amilyen gyorsan a szerkesztő a stúdióba ér), bejátsszák, a másikkal várnak két órát. Azt, hogy mikor ez következi be, a katasztrófavédelem nem árulta el, egyrészt titkos, meg ki tudja merre fújnak a szelek Mordor felöl, de mi úgy tudjuk, hogy délelőtt és este várható majd egy-egy vészhelyzet.


Nem akarnak pánikot

Régebben az országos vészhelyzeti riasztási rendszer ennél egyszerűbben működött. Az országos riasztási rendszer központja a Magyar Rádió székházában volt, innen küldtek volna vészjelzéseket a Magyar Televíziónak, a Duna Televíziónak és a riasztási rendszerbe bekapcsolt országos és körzeti kereskedelmi rádióknak, tévéknek.

A Magyar Rádióból persze csak hangot sugároznak, de a régi riasztási rendszer automatikusan átkapcsolt, vagyis ha nagy baj lett volna, azt onnan tudtuk volna meg, hogy az Önök kérték hirtelen elhallgat, és miközben a képernyőn továbbpereg a kabaréismétlés vagy a magyar nóta, egy vészjósló, figyelmeztető hang ismétli újból és újból a hivatalos riasztási szöveget. Ami a régi médiatörvény szerint tényleg vészjósló, mondjuk, egy légi támadásnál azt ismételgette volna a tévé, hogy „Duna–Tisza köze! Tiszántúl! Duna–Tisza köze! Tiszántúl! Légiriadó! Légiriadó!”.