Víz, víz, éltető víz!

  •  
  •  
  •  

Tudta, hogy a Földön minden élőlény a vízből fejlődött ki? Emlékszik? Az iskolában tanultuk, hogy volt a víz és az alga. Itt kezdődött az élet.

Földünknek kb. hetvenöt százaléka víz, és az emberi test is ennyi vizet tartalmaz. Gondoljunk csak bele: a tengerek, óceánok, folyók, tavak, a jéghegyek, de a Föld belsejében is nagyon sok víz van. Régen, amikor még nem volt vezetékes víz, mindenki maga fúrta a kutat, amelyből vizet nyert. Az emberi szervezetben is az izmok, a belső szervek, de a csontok is vizet tartalmaznak. A vérerekben folyékony a vér, ez is sok vizet tartalmaz. Az állatok szervezetében változó mennyiségű a víztartalom, hiszen a vízben élő állatok (az állatvilág döntő többsége) még több százalékban tartalmaznak vizet, mert ebben a közegben élnek. 

A növények is sok vizet tartalmaznak, többek között ezért is nagyon egészségesek a nyers zöldségek és gyümölcsök, mert ezeknek a fogyasztásával természetes vízforráshoz jutunk. A természetben van egy körforgás, amelynek a legfontosabb eleme a víz. Többféle formában kerül elénk, mint a köd, a pára, a harmat, az eső, a hó, a jég. A felhők nagy része szintén víz. A víz felhasználása ma már egy teljesen természetes velejárója az életnek. De! Álljunk csak meg egy percre!

Amennyiben tudjuk, hogy a víz a mindennapjaikban állandóan jelen lévő anyag, akkor azzal is tisztában vagyunk, hogy ez mekkora kincs? A kincsre pedig vigyázni kell! Természetesnek vesszük, hogy folyik a csapból a víz, hogy szomjunkat oltsuk, tisztálkodjunk, főzzünk, mossunk, mosogassunk, takarítsunk vagy a virágainkat meglocsoljuk. Ezenkívül (a teljesség igénye nélkül) a mezőgazdaság öntözőrendszere, a központi fűtés, a vécé és egyéb fürdőszobai berendezések, párologtatók, az uszoda vizei mind vízzel működnek. Az élelmiszer- és vegyipari termékek nagy része szintén víz. Például a párizsi kilencven százalék vizet tartalmaz, de egy testápoló is.

A víznek minden organikus szervezetben megvan a megfelelő funkciója. Az emberi szervezet, amennyiben nincs meg benne a számára megfelelő vízmennyiség, akkor jelez, csak mi nem figyelünk rá. A vese nem tudja úgy kiszűrni azokat az anyagokat, amelyeket kéne, a belekben nincs elég bélnedv, a nyálkahártyák kiszáradnak, az agyi funkciók lelassulnak, a vérerekben és nyirokerekben besűrűsödnek az alkotóelemek.

Amikor már szomjasak vagyunk, akkor a sejtjeink jajkiáltását nem hallottuk meg, és az idegrendszer által küldött jelzést észleltük. Ekkor veszünk magunkhoz folyadékot. Milyen folyadékot iszunk? A tudatos táplálkozáshoz el kell sajátítanunk a folyadékfogyasztás optimális ismérveit.

Lettner Annamária természetgyógyász, dietetikus