Vízparti balesetek

 •  
 •  
 •  

Legkedveltebb nyári időtöltések többségének helyszíne valamilyen vízpart, illetve maga a víz. Legyen szó természetes vagy mesterséges vízről, vízpartról néhány ismerettel tisztában kell lennünk, hogy az ott töltött idő valóban kellemes emlékeket idézzen.

A napsugárzás
A meleg napok beköszöntével a vízpartok, strandok fokozatosan megtelnek. Kevesen gondolnák, hogy egy forgalmas nyári napon egy balatoni vagy egy fővárosi strandnak akár több tízezer vendége is lehet. A kellemes időtöltés alapjai közé tartozik a napsugárzás, illetve a meleg elleni védelem. A napsugarak elleni védőkrémek nem csupán az akut, égési sérülésektől óvnak, hanem a hosszabb távon kialakuló bőrdaganatoktól is. Ezekkel soha nem szabad spórolni, jó minőségű, lehetőleg magas faktorszámú naptejeket vásároljunk, vagy kenjük bőrünket rövidebb időközönként. Ugyan a napsugárzásnak számtalan előnyös tulajdonsága van (vitaminképzés, anyagcsere fokozása stb.) ma már a legtöbb bőrgyógyász azt vallja, hogy huzamosabb ideig semmiképp sem javasolt a napon tartózkodás. Különösen figyeljünk a gyerekekre, mert az ő bőrül jóval érzékenyebb. Ha még is bekövetkezik a baj és kisebb-nagyobb napégést szenvedtünk, használjunk megfelelő hámosító krémeket, hisz ne feledjük, bőrünk az elsődleges védelmet biztosítja szervezetünknek a külvilágtól.

A másik gyakori probléma a különböző hőártalmak. Ezek könnyen megelőzhetők rendszeres folyadékfogyasztással, árnyékban tartózkodással és időnkénti hűsítő fürdőzéssel. Ne feledjük, hogy napszúrást vízben is kaphatunk, ezért a legfontosabb mindig a fej védelme, sapkával vagy bármi mással. A különböző meleg okozta problémák kezelését árnyékos, hűvös helyen kezdhetjük el fokozatos folyadékitatással, fektetéssel. Szükség esetén alkalmazhatók recept nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók.

Tartsuk szem előtt, hogy:

 •     Kerüljük a tűző napot!
 •     Öltözködjünk szellősen!
 •     Ügyeljünk a folyadékbevitelre, felnőtt esetében nyáron ez kb. 2 liter!
 •     Kerüljük az alkohol és a koffeintartalmú italok fogyasztását!
 •     Fejünket mindig védjük a naptól!
 •     Többször, mérsékelt mennyiségű ételt fogyasszunk!
 •     Keressük a kiszáradás jeleit (gyengeség, szomjúság, száraz bőr és száj, sötétsárga vizelet, beesett szem, fejfájás, rossz közérzet)!

Sebzések
A vízimentők, úszómesterek leggyakrabban különböző vágott sebeket látnak el. A sebzés bekövetkezhet a vízben és a vízparton is, okozhatják felelőtlenül eldobott üvegek, konzervdobozok, de természetese anyagok, kövek, faágak is. Nem ritkán mély sebek keletkeznek. Minden esetben a legfontosabb a fertőtlenítés, majd a steril fedés. A sérült testrész ezt követően ne érintkezzen a vízzel, mert részben növeli a fertőzésveszélyt, részben csökkenti a véralvadást és a sebgyógyulást.

Mi előtt a vízbe megyünk
A vízbe menetel előtt is érdemes néhány dologra figyelnünk. Étkezés után legalább fél óráig ne menjünk, hagyjunk egy kis pihenést testünknek. Fokozatosan vizezzük be testünket, a hirtelen lehűlést, vízbe ugrást kerüljük, mert komoly kockázattal járhat. A vízben is gondoskodjunk megfelelő napsugárzás és hővédelemről naptejjel, fejfedővel. Ismeretlen vízbe soha ne ugorjunk, és kizárólag a kijelöl helyeken fürödjünk!

Ha jönnek a darazsak
A strandok sokszor hívatlan vendégei a különböző rovarok. A darazsak, méhek előszeretettel gyülekeznek az élelmiszerek, különösen a cukros ételek körül. Önszántukból nem támadnak, azonban ha veszélyt éreznek, védekeznek. Csípésük fájdalmas és bizonyos esetekben veszélyes is lehet. Legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat és nyugtassuk a sérültet. Sokat segíthet a hideg vizes borogatás és a kalcium-pezsgőtablettával megelőzhetjük az allergiás tüneteket. A beteg állapotát kísérjük figyelemmel. Ha allergiás reakció tüneteit látjuk, vagy ismert allergiás hívjunk mentőt, vagy vigyük orvoshoz. A csípés jelentős duzzadása, a nehéz nyelés és sok más tünet utalhat erre.

Strandtáska
A kedvenc olvasnivaló és a mobiltelefon mellett nem árt néhány dolgot a strandtáskában tartani különösen, ha többen vagy gyerekkel töltjük a napot. Ezek közé tartozik:

 •     megfelelő fejvédő a napsugaraktól;
 •     kellő mennyiségű folyadék;
 •     naptej;
 •     fertőtlenítőszer;
 •     sebtapasz;
 •     kalcium-pezsgőtabletta.

(hazipatika.com)