Weöres-versek kétszáz hangon

  •  
  •  
  •  

A magyar nyelv napja alkalmából Weöres Sándor-szavalóversenyt hirdetett általános és középiskolás diákoknak az Újpesti Kulturális Központ – Ady Endre Művelődési Ház, amellyel a száz éve született költő előtt tisztelegtek szervezők és résztvevők egyaránt.

A november 12-én az Ady Endre Művelődési Házban megrendezett szavalóversenyen tizenöt újpesti általános iskola és középiskola több mint kétszáz tanulója indult, hét kategóriában. A program nyitányaként fellépett a Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kórusa.

– Kettős ünnepre jöttünk ma össze: hogy tisztelegjünk közös nyelvünk, a magyar nyelv előtt, és emlékezni egyik legjelesebb képviselőjére, Weöres Sándorra, a száz éve született költőóriásra, a líra mutatványosára. Arra a besorolhatatlan poétára, akinek ezer hangja van, aki mindent tudott a nyelvről, a nyelv költőivé változtatásáról. Akinek alkotásai időtlenek és időtállóak. Akinek számos követője lett a későbbiekben, aki mégis utánozhatatlan és egyedülálló a magyar és a világirodalomban is – méltatta bevezetőjében a költőt Török Rita, az Újpesti Kulturális Központ igazgatója.

A megnyitó után a diákok nyolc kategóriára bontva szavalták el Weöres egy-egy költeményét a zsűri előtt, amelynek tagjai között volt többek között Maros Gábor színész, Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Hétvári Andrea költő, Effné Nagy Zsuzsa nyugalmazott pedagógus. A vetélkedő szervezője Katona Gyöngyi, az Ady Endre Művelődési Ház munkatársa volt.

– A legfiatalabb korosztályban láthatóan jelentős létszámot megmozgatott a felhívás, és nagyon sok tehetséges gyerekkel találkoztunk. A megosztott helyezések is ezt tükrözték. Aminek ma nagyon lehet örülni, az az, hogy ennyi középiskolást is üdvözölhettünk a versenyen, hiszen ritka, ha ilyen eseményre jut idejük – mesélt tapasztalatairól Effné Nagy Zsuzsa.

A nyugdíjas pedagógus meglepődött, hogy ennyi szomorú verset hallott a nagyoktól, mint mondta, el is gondolkodott azon, hogy ennek mi lehetett az oka. Hozzátette: a versmondás szerencsére arra is jó, hogy ezek a fájdalmak oldódjanak.

Hétvári Andrea költő szerint óriási munka volt a vetélkedő megszervezése, de nem volt hiábavaló, hiszen példa nélküli, hogy egy művelődési ház által meghirdetett verseny ilyen tömegeket mozgasson meg, különösen ilyen olvasási statisztikák birtokában. A vetélkedő eredményhirdetése előtt „A világnak nekivágok” címmel műsort adott a Hangraforgó együttes.

A zsűri több mint ötven győztest hirdetett a verseny végén. A díjazottak egy-egy szép könyvet, oklevelet és emléklapot kaptak a szép szereplés elismeréseképpen.

G.R.