•  
  •  
  •  

Nem hosszabbították meg a korlátozó intézkedések hatályát, a kormány a veszélyhelyzet idejét hosszabbította meg, február 8-ig – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: a magyar települések 88 százalékában azonosítottak már koronavírus-fertőzöttet, „senkiben nem lehet kétség afelől, hogy előbb-utóbb találunk minden településen fertőzöttet”. A fővároson és Pest megyén kívül a leginkább Győr-Moson-Sopron és Vas megye érintett, de nagyon megugrott a fertőzöttek száma Heves megyében is.

A járvány leginkább a 40-49 éves korosztályban terjed, a betegek negyede ebbe a korosztályba tartozik, a 80 éven felüliek aránya 5 százalék körül alakul. Magyarországon a múlt héten 100 ezer lakosra 1147 pozitív eset esett, míg ezen a héten már 1509 fő.

A tisztifőorvos elmondta: a kutyasétáltatóknak nem kell rendelkezni igazolással, ahhoz, hogy nyolc óra után utcára menjenek. Hozzátette: a kijárási korlátozás alóli mentesség ilyenkor kizárólag egy személyre vonatkozik.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a kórházi ellátásra szorulók száma sajnos növekszik, ám a napi halálesetek száma nem. Ennek fő oka szerinte az, hogy „óriási fejlődésen ment keresztül” az egészségügyi dolgozók tudásanyaga, és a felgyülemlett tapasztalatok sokat segítenek a sikeres gyógyításban.

A tisztifőorvos a tesztek pontosságára vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a mintavétel előtt három órával sem ételt, sem italt nem szabad fogyasztani, különben a vizsgálat eredménytelen, vagy téves lehet.

, , , ,