130 éve történt

  •  
  •  
  •  

Újpest istvántelki részén, elsősorban Kornis Clarisse-nak köszönhetően jött létre az Első Budapesti Gyermekmenhely Egyletet fiók intézete.

Újpest istvántelki részén, elsősorban a Károlyi grófi család gyermek szeretetének, Károlyi Ede feleségének, majd halála után Károlyi Sándorhoz nőül menő Kornis Clarisse-nak köszönhetően jött létre az Első Budapesti Gyermekmenhely Egyletet fiók intézete. Az épületkomplexum tervezésére a család Ybl Miklóst kérte fel.

A templomból, lakószárnyakból, iskolából álló épületegyüttest a neves építész a francia romantika stílusjegyei szerint tervezte meg. Az alapkőletételre 1882-ben került sor.

1903-ban a gyermekmenhelyeket az állam vette át. Ekkor az intézményt a Vincés nővérek vezetésével katolikus leánynevelő intézetté szervezték át. 1914-ben, kegyeletből, Clarisseumnak nevezték el. Az első világháborúban hadikórháznak adott helyet, majd 1924-ben az Országos Katolikus Patronázs Egyesület vette bérbe és átadta a szalézi szerzeteseknek. A szalézi atyák gondos lelkipásztori tevékenységét a kápolna állandó zsúfoltsága jelezte. Így érthető, hogy az intézet államosításával egy időben a váci megyéspüspök 1949. január l-jei hatállyal az Egek Királynője plébániától leválasztva a Clarisseumot, önálló plébániává tette és annak ellátását a szalézi rendre bízta. A plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés során került a váci egyházmegyétől az esztergom-budapesti főegyházmegyéhez.

A templomépület régi pompájában ragyog, a felújításhoz jelentős támogatással járult hozzá Újpest Önkormányzata.

-UN