130 éves az Újpesti Torna Egylet

  •  
  •  
  •  

Kiállítással, rendezvénysorozattal ünnepel Magyarország legeredményesebb klubja.

1885. június 16-án a piactéri iskola egyik tantermében húsz sportolni vágyó fiatal alapította meg az Újpesti Torna Egyletet. Rövid időn belül további 78 fiatal csatlakozott hozzájuk, s fogadta el a mottót: “Egység, Épség, Egyetértés!”. Az országban harmadikként jött létre az egyesület akkor, amikor még nagyközségi rangot viselt a mindössze 700 lakost számláló Újpest. Ma pedig már az olimpiai érmeket tekintve a legeredményesebb magyar egyesület.

Az alapítás 130-ik évfordulójára az Újpesti Torna Egylet rendezvénysorozattal készül. Június 1-jén az Újpesti Ifjúsági Ház kiállítótermében nyílt kiállítás az egyesület szakosztályainak, sportolóinak, olimpikonjainak relikviáiból, sportszerekből, mezekből, kupákból és zászlókból. A tárlókban megtalálható többek közt az 1922-ben átadott, Hajós Alfréd által tervezett Megyeri úti Stadion makettje, egy 1948-as stadion belépő, Dunai Antal ezüst-, és bronz cipője, Fekete László ezüst cipője, az Újpesti Dózsa futballistái által a Mexikóvárosi Olimpián szerzett aranyérem másolata, Elek Ilona és Szabó Bence olimpiai oklevelei, illetve a Barcelona FC-től kapott zászló. A kiállítás 2015. június 21-ig tekinthető meg hétköznap 9-től 18 óráig, hétvégén 10-től 16 óráig az Ifjúsági Házban (1042 Budapest, István út 17-19.)

Az évforduló rendezvénysorozatának legeseménydúsabb napja június 19. lesz.
16 órakor a Szusza Ferenc Stadionban, a jégcsarnok előtt találkoznak az UTE ifjú sportolói, ahonnan 16:30 és 17:30 között lufikkal vonulnak – közel ezren a Szent István térre, ahol a színpad előtt elengedik a lufikat.
17:15-kor az alapítás helyszínéül szolgáló egykori iskola (jelenleg Egek Királynéja Templom főplébániája) falán az alapítás tiszteletére állított emléktáblát koszorúzza meg Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, Őze István, az UTE klubigazgatója és a szakosztályvezetők (Cím: Szent István tér 19.).

18 órakor az Újpesti Torna Egylet Díszközgyűlését tartják meg a Polgármesteri Hivatal Dísztermében (1042 Budapest, István út 14.), ahol ünnepi megemlékezésekkel, zenés műsorral méltatják a klub elmúlt 130 évét. A rendezvényre meghívták az egyesület legeredményesebb sportolóit is. Ott lesz többek között Berki Krisztián, Czene Attila, Csongrádi László, Dombi Rudolf, Dónusz Éva, Dömötör Zoltán, Farkas Péter, Gyurta Dániel, Kozák Danuta, Kőbán Rita, Mizsér Attila, Noskó Ernő, Rejtő Ildikó és dr. Sárosi László is.

17:30 és 22:00 között 130 ÉVES AZ UTE címmel rendeznek utcabált a Polgármesteri Hivatal mögött, a Szent István téren. Fellépnek: Dévényi Tibor, Vastag Csaba, Janicsák Veca, BLR és Bárány Attila.