15 éves a Kiss Lenke Kosársuli

  •  
  •  
  •  

Mottó: „Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma.” (Szent-Györgyi Albert)

1998. szeptember 18-án magánvállalkozásban Újpesten megalakult a Kiss Lenke Kosársuli. Alapítója Kiss Lenke válogatott kosárlabdázó, valamint az egyesület első szakmai igazgatója, Gyimesi János. A szakmai vezetéshez csatlakozott később Bátor Vilmos, aki a KSI-ben Kiss Lenke edzője volt. 

– Az első álmom beteljesült azzal, hogy megszülettünk – mondta Kiss Lenke. – Nehéz, küzdelmes éveket tudhatunk magunk mögött, de bátran mondhatom, megérte. Igaz, az anyagiak miatt többször is megfordult a fejemben, hogy bedobom a törülközőt, de egy élsportoló soha nem adhatja fel a meccset. A gyerekek pedig mindig erőt adtak a folytatáshoz, hiszen látva a csillogó szemeket, tudtam, van jövőnk!

A Kiss Lenke Kosársuliba mindenkit szívesen látnak. 
– Mi nem válogatunk a gyerekek között – folytatta az alapító. – Minden érdeklődőt, legyen az akár kevésbé tehetséges is, megtanítunk a sportág alapjaira, és mindkét nemben lehetőséget adunk a gyerekeknek a sportolásra. A KLKS-ben az elmúlt másfél évtizedben törekedtünk arra, hogy az újpesti, a rákospalotai és a főváros észak-pesti agglomerációjában (Fóton, Dunakeszin, Veresegyházon, Gödöllőn, Pécelen) élő gyerekek délutánonként ne az utcán csellengjenek, hanem közösségben, megfelelő felügyelet mellett testi-lelki épülésüket szolgáló tevékenységet folytassanak.

– Miben tér el a KLKS a többi klubtól?

– Ha meg kéne fogalmazni, miben különbözünk, akkor a csapatszellem lenne az első. Csapatban, közösségben lenni jó. Egymásért, a kitűzött célért hétről hétre küzdeni pedig semmivel össze nem hasonlítható.

Csapataink vidámsága, egymás és a kosárlabdázás iránti tisztelete, szeretete gyakran átsegíti tagjait a technikai, a tudásbeli különbségeken, nehézségeken. Nálunk mindenki számít, és mindenkire szükség van. A győzelem közös öröm, a vereség közös bánat. 

– Úgy mondta, hogy az első álom megvalósult. Gondolom, akad még álma?

– Növendékeink, sportolóink száma meghaladja a négyszázat. Nagy álmom valósulna meg, ha végre egy saját otthonra, teremre lelnénk itt Újpesten. 

Kiss Lenke 328 alkalommal öltötte magára a magyar válogatott mezét. 1991-ben végezte el a Testnevelési Egyetemet. 1969–70- ben a KSI, 1971–77-ben a Bp. Spartacus, 1978–84-ben a Vasas Izzó, illetve a Tungsram, 1984–87-ben a belga BBC Koksijde, 1987–1988-ban a Charles Quint Bruxelles, 1989–91-ben ismét a Tungsram játékosa. Négyszeres magyar bajnok, háromszoros kupagyőztes. 1976-, 1978-, 1980-ban Európa-válogatott. 1983-ban az Eb-bronzérmes válogatott csapat tagja.

(gergely)