15 milliós bírság parlagfűért

  •  
  •  
  •  

Akár 15 millió forint büntetést is kaphat július 1-től, akinek parlagfüvet találnak a telkén. A hatóságok nem kegyelmeznek annak, akinek telkén megtalálják az allergiát okozó növényt -hangzott el a déli Híradóban. A Tolna Megyei Kormányhivatal 40 tisztviselője vállalkozott arra, hogy munkaidő után önkéntes parlagfű irtásba kezdjen

Az induló ellenőrzésekre akarják felhívni a figyelmet, és arra, hogy kétmillióan érzékenyek Magyarországon a parlagfűre. Közülük minden harmadik súlyosan allergiás, és a betegek száma évről évre nő. A szakemberek szerint egyre több ember szenved parlagfű okozta allergiában Magyarországon. Ennek oka nemcsak a legyengült immunrendszer lehet. A parlagfű pollenje ugyanis különleges szerkezetéből adódóan rendkívül agresszívan támadja a nyálkahártyát.

Magyarországon csaknem kétmillió ember szenved szénanáthában. Ennek kezelése több száz milliós, de egyes becslések szerint akár milliárdos kiadást is jelenthet az államnak. Ahhoz, hogy ez megelőzhető legyen minél több területen, még virágzás előtt ki kellene irtani a sokakra ártalmas növényt.

A Tolna megyei Kormányhivatal tisztviselői ezért önkéntes parlagfű irtásba kezdtek. Mintegy 40 ember vállalkozott arra, hogy munkaidő után gazoljon. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy július elsejétől pénzbírságra számíthat az, aki nem tünteti el a gyomnövényt a telkéről.

A hatóságok azt mondják: a bírság belterületen tizenötezer forinttól ötmillióig terjed, külterületen pedig tizenötezer forinttól tizenötmillió forintig szabható ki büntetés.

A rendelet megye szerte több ezer hektárt érinthet. A kormányhivatalnak azonban nem az a legfőbb célja, hogy minél több büntetést szabjon ki, hanem, hogy mindenki kiirtsa a parlagfüvet. Ezért nemcsak a demonstrációt, de a tájékoztatást is fontosnak tartják. A növény irtását már most kell kezdeni. A parlagfű virágzási ideje augusztustól, akár az első fagyokig is eltarthat.