•  
  •  
  •  

Augusztus utolsó vasárnapján 178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 68 éves idős beteg, az elhunytak száma így 615 főre emelkedett, 3761-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1763 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 103 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavirus.gov kormányzati tájékoztatón felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérik, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni – írják a koronavirus.govon.

A Népszava információi szerint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője egyelőre nem szigorított az egészségügyre érvényes szabályokon. Az intézményeknek jelenleg csak ágyaik tíz százalékát kell kötelezően üresen tartaniuk. A covid miatt kórházi ápolásra szorulókat elsősorban a járványkórházakban, azaz a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetben, valamint az Új Szent János kórházakban kezelik. Az utóbbi Kútvölgyi tömbje hosszú hónapok óta üresen áll, hogy az ottani kapacitásokat teljes egészében járványügyi célokra tudják használni. Készenlétben áll a kiskunhalasi mobil járványkórház, és Pintér Sándor belügyminiszter szerint bármikor föl tudnak állítani egy 1000 férőhelyes ellátóhelyet a budapesti BNV területén. Itt az egyik pavilonban az első hullám idején voltak az esetleges covidos betegek ápolására szánt tábori ágyak, ám azokat néhány hete elszállították, és a pavilont vissza is adták a vásárváros üzemeltetőinek.

,