20 éve alpolgármester

  •  
  •  
  •  

Különleges évfordulót köszönthetünk Újpesten: Nagy Istvánt 20 évvel ezelőtt választották először alpolgármesterré, és a rábízott pozíciót kis megszakítással, de azóta is töretlenül tölti be.

A szociális és egészségügyi területért felelős városvezetőt kollégái és barátai is köszöntötték, köztük Derce Tamás egykori polgármester, Vitáris Edit korábbi jegyző és Somos András Újpest díszpolgára. Az évforduló alkalmából Nagy István egy régi barátját és kollégáját, Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselőt kérdeztük.

– Milyen régóta ismerik egymást?
– István a 80-as években költözött a kerületbe és ebben az időszakban figyeltem fel arra, milyen komolyan foglalkoztatja őt az emberek gondja. Semmilyen hatalma sem volt, de a közéletben is érződött, milyen határozottan képviseli a véleményét. Bármennyire is gyakorlati ember – István számítástechnikai mérnökként dolgozott -, igazából mindig is azt gondoltam, hogy a humán dolgok érdeklik őt jobban. Tájékozott és elkötelezett a közélet iránt. Ritka elhivatottság, hogy valaki kiáll az elképzelései mellett és következetesen képviseli azokat. A húsz év eredményei hosszútávon igazából mindig őt igazolták.

– Mióta dolgoznak együtt?
– 1992-ben Derce Tamás, elsőként a fővárosban, másik pártból jelölt meg alpolgármestereket, egyikőjük volt Nagy István. Ő kapta a népjóléti – más szóval egészségügyi – és lakásügyek területét. Akkoriban keresett meg közös együttműködéssel, és szakmai elhivatottsága engem is meggyőzött. Nagy István kötődése nem csak az újpestiek felé figyelemreméltó, hanem az egészségügyben dolgozókhoz is már ilyen régre nyúlik vissza.

– Milyen eredményeket tudott elérni alpolgármesterként?
– Sikerült megszavaztatnia a közgyűléssel a járóbetegek számára egy korszerű ambulancia létesítését, amit a későbbiekben sikerült még tovább fejleszteni. Ennek már 17 éve, de jelenleg is nagy figyelemmel fordul az intézmény felé, hiszen épp most veszi kezdetét közreműködésével a Szakrendelő rekonstrukciója. Évről-évre teremtett lehetőséget a kórház komfort színvonalának növelésére, és számos orvosi műszer beszerzésében is közben járt. Képviseletében hazánkban példátlan módon a helyi önkormányzat a nem tulajdonában lévő intézmény sorsát a szívén viselte és támogatta. Ez teljesen egyedülálló a mai napig is.

– A politikus is ember, szokták mondani. Magánemberként is ilyen önzetlen?
– Alpolgármesterként nem csak a beruházásokban, hanem az egészségügyben dolgozók szociális, lakhatási kérdéseikben is nyitott ajtókra találtak nála. A közbenjárására a mai napig együtt ünnepli Újpesten az egészségügyi közösség a Semmelweis-napot. Az ő gondolatai alapján indult el a káposztásmegyeri egészségügyi napok és ápolja a SZEI és a kórház közötti folyamatos kapcsolatot. 1994-95 óta családi barátokként is segítjük egymást. Ha igaz az a mondás, hogy Újpest egy nagy család, akkor Nagy István már nem hiába érkezett közénk, hiszen 20 éve tesz ezért a közösségért. Bízom benne, hogy még nem fog visszavonulót fújni, bőven akad még számára, a segítségét igénylő feladat.