20 milliós gyepfejlesztés a Szusza-stadionban

  •  
  •  
  •  

Az Európa-bajnokságon érezhetik magukat az újpesti focisták – legalábbis ugyanolyan füvön játszhatnak a Megyeri úti Szusza Ferenc stadionban, mint a múlt vasárnap befejeződő kontinenstorna résztvevői.

Ugyanolyan felsőpakonyi gyepszőnyeget terítenek le, mint a wroclawi és a poznani Eb-házigazda létesítményben volt.

A IV. kerületi pályára ráfért a felújítás, a 2001-es modernizálás óta rengeteg meccset lejátszottak rajta. Helyenként kikopott a fű, emiatt egyre sérülésveszélyesebb volt a játék. A munka június végén kezdődött, s a kivitelezők azt ígérik, az Újpest első hazai bajnoki meccsére, augusztus 5-re, amikor a Videoton látogat a lilákhoz, már minden a helyére kerül.

„Előbb a régi borítást kellett eltávolítani, utána jöhetett a talaj előkészítése, majd a tekercsekben érkező új gyep leterítése – magyarázta Ágics János, a szombathelyi Flor-Tox Kertészeti Szolgáltató és Tanácsadó Kft. tulajdonosa. – A folyamatos locsolásról sem szabad megfeledkezni, mert ha elmarad, akkor elhúzódhat a gyökerezés, s hosszú ideig nem lesz játékra alkalmas a gyep.”

A létesítmény állami tulajdonban van, a felújítást mégis Roderick Duchátelet, a klub új belga tulajdonosa rendelte meg, miután mindenben megegyezett az üzemeltető, a Nemzeti Sportközpontok képviselőivel. A gyepszőnyeg négyzetméteréért 3.2 eurót (921 forint) kell fizetni, s ehhez csatlakoznak a járulékos költségek, például a talaj előkészítése, az öntözés. A 8700 négyzetméteres játékteret figyelembe véve a végső számla a 20 millió forintot közelíti.

„Már nagyon várom, hogy az új gyepen játszhassunk. Remélem, győzelemmel avatjuk fel – mondta Balajcza Szabolcs, az újpestiek kapusa. – A fehérváriak elleni siker sokat javítana valamennyiünk hangulatán.”

(blikk.hu, B. Nagy Zoltán – foci24.com)