2012 legmelegebb napja lehet a mai

  •  
  •  
  •  

Ma lehet a nyár, sőt az év legmelegebb napja; akár 41 fokot is mutathat a hőmérő. Az egész országban hőségriadó van.

A péntek óta tartó felmelegedés tetőpontja hétfőn következik be; az előrejelzések szerint az év legmelegebb napja lesz ma. Ha 40,2 fok fölé kúszik a higanyszál, akkor megdől az 1905-ben Orosházán mért napi rekord.

Kedden is tart majd a kánikula: felfrissülés csak kedd este jön, egy hidegfronttal, akkor záporok, zivatarok, széllökések lehetnek, de napsütéses idő lesz, a maximum hőmérséklet 27-34 fok között várható.

Addig is a lehető legkevesebbet legyünk napon, nem csak azért, mert a bőrünk pillanatok alatt leéghet, hanem, mert ez a meleg az egészséges testet is megviselheti.
Recept a mai napra: könnyű ruha, fejfedő, rengeteg víz, hideg gyümölcsleves, friss könnyű ételek, saláták, alkoholmentes koktélok.

Bár hétfő van, és nyár ide vagy oda, a többség ilyenkor dolgozik, de aki esetleg szabadnapos, keressen egy kádnál nagyobb vízfelületet. Aki teheti, utazzon a Balatonra – Siófoknál a víz 25 fokos – vagy a Velencei tóra; Agárdnál 26 fokos a víz hőmérséklete. Ha a városban maradunk és otthon tölthetjük ezt a napot, érdemes megismerkedni a “komfortzuhany” fogalmával: vagyis ha higiénialig nem is indokolt, akkor is locsoljuk magunkra a vizet időnként vagy legalább permetezzük sűrűn az arcunkat friss vízzel.