25 éve nem látott havazás jön!

  •  
  •  
  •  

Az előrejelzések szerint az igazi tél csak most kezdődik! Mától a hőmérséklet sehol sem emelkedik 0 Celsius fok felé, de éjszakánként akár mínusz húsz Celsius fok is lehet.

A Tiszán már jégtáblák úsznak,  a tavak befagytak. A szakember szerint  egyes területeken nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek az időjárás miatt.

– Aki teheti, vásároljon be néhány napra előre élelmiszert, különösen a Tiszántúlon, ahol erős havazás várható! – tanácsolta Pártai Lucia, az eumet.hu vezetője. – A tavakat egyre vastagabb jégpáncél borítja. Nyugat-Dunántúlon és az Alföldön erős északi szél várható, ez hóátfúvásokat okozhat.

– 1987 telére mindenki emlékszik: a legtöbb megyében járhatatlanok voltak az utak. Az emberek órákon át mászkáltak a farkasordító hidegben, hogy kenyeret szerezzenek – idézte fel az időjárást szenvedélyesen kutató amatőr meteorológus, Rácz Ferenc (43). -  Most ugyanazok a ciklonok és anticiklonok alakítják hazánk időjárását, mint 25 éve, így minden esély megvan az ítéletidőre.

Emlékezetes, 1987. január 12-én reggelre a főváros megbénult, a legtöbb megyében járhatatlanok voltak az utak, leállt a tömegközlekedés, és az autókkal sem lehetett haladni a néhol 77 centiméteres hóban. Az emberek órákig bolyongtak kenyérért, a Bakonyban a honvédek helikopterről dobtak le élelmiszert.

1987. január 12-én, hétfőn a Magyar Televízió 18 órától rendkívüli adásnapot tartott, annak ellenére, hogy akkoriban a hétfő még szünnap volt. Miután a híradó részletes hírt adott az időjárás okozta gondokról, a My fair lady című filmet vetítették Audrey Hepburnnel a főszerepben.

A Katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat azt állította: felkészültek a várható nehézségekre.

(blikk.hu)