3000 milliárd forint uniós támogatást kaphat Budapest – A kormány végre tárgyal a fővárossal

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Önkormányzat a jövő héttől intenzív tárgyalásokat folytat a kormánnyal a következő évek európai uniós forrásainak felhasználásáról – jelentette be a főpolgármester csütörtökön, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely kifejtette, délelőtt az Európai Unió fővárosainak képviselőivel és Elisa Ferreira fejlesztési biztossal egyeztetett, aki újra határozattan leszögezte: a kormányoknak az uniós pénzek felhasználása során kötelező partnerségi egyeztetéseket folytatniuk az érintett önkormányzatokkal.

„Végre sikerült rávenni a kormányt, hogy érdemi egyeztetés induljon az uniós forrásokról”

– fogalmazott a főpolgármester, majd hozzátette, ez akkor is jó hír, ha várhatóan nehéz tárgyalások elé néznek, mivel sok kérdésről nem sikerült megegyezniük.

A főpolgármester szintén jó hírnek nevezte, hogy sikerült újra megállapodniuk

arról a 10 milliárd forintról, amit a főváros alkudott ki a kormánytól a ciklus elején a kerületi járóbetegellátás fejlesztésére.

Karácsony Gergely pozitívan értékelte azt is, hogy a tanács ülésén a kormány képviselőivel meg tudtak állapodni a pesti alsó rakpart közös fejlesztéséről, amelynek eredményeként megvalósulhat a városvezetés zöld rakpart programja.

A főpolgármester jelezte, a még nyitott kérdésekről tovább folytatják a tárgyalást a kormánnyal. Szerinte a pohár bizonyos szempontból félig tele van, félig viszont üres, aki szerint nagyon nem mindegy, hogy széles körű egyeztetések után, Budapest dönthet a források sorsáról, vagy a felhasználásra vonatkozó szempontokat egy pártközpontban határozzák meg.

Kérdésekre válaszolva elmondta, a fenntartható közösségi közlekedés fejlesztését és a lakhatási problémák kezelését tartják a legfontosabb feladatuknak.

A főpolgármester sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

, , , , , ,