322 magyar embernél mutatták ki a vírus brit verzióját

  •  
  •  
  •  

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány ismételt felfutásának fő oka a mutáns kórokozó megjelenése Magyarországon.

Müller Cecília a köztévé Híradójában elmondta: újra forgalomba álltak a szűrőbuszok, ahol a háziorvosok által kezdeményezett vizsgálatokat gyorsan el lehet végezni egy-egy gyanús esetnél. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a második hullám lefelé ívelő szakasza az elmúlt napokban megtorpant, és ismét egyre több az új fertőzött, megérkezett a harmadik hullám. A tisztifőorvos az esetek számának exponenciális növekedésétől tart, amely nagyobb terhet róhat az egészségügyre.

Müller Cecília rámutatott: a szakemberek szerint a felfutást az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok megjelenése okozza. A brit mutánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, Magyarországon 322 esetet detektáltak – mondta.

Hangsúlyozta: az már világos, hogy a brit mutánssal szemben az oltóanyagok hatásosak, a brazil és a dél-afrikai változatoknál azonban erről nincs még elég tapasztalat. Hozzátette: a jövő héten sok ember oltására nyílik lehetőség, és azt kérte az emberektől, hogy ha a háziorvosuk keresi őket emiatt, menjenek el beoltani magukat. Magyarországon jelenleg ötféle védőoltással élhet a lakosság, amelyek közül mindegyik 70 százalék feletti hatékonyságú. Aláhúzta: a nyugati vakcinák mellett mindkét keletit, az orosz és a kínait is külföldön már sok millió ember megkapta.

 

 

Az újonnan engedélyezett kínai Sinopharm-vakcinából a háziorvosok átlagosan 55 védőoltást kapnak, a mennyiség a praxis összetételétől függ. Ez a védőoltás elölt, inaktivált vírust tartalmaz teljes egészében az örökítőanyaggal, a fehérjével és a burokkal, amivel erőteljes immunválaszt vált ki – ismertette Müller Cecília.

Megjegyezte azt is, hogy a magyar vakcinafejlesztés is ezt a technológiát választotta, hiszen azon túl, hogy így az immunválasz erőteljesebb és akár hosszabban tartó lehet, ha változik a vírus, ez a technológia később nagyobb mozgásteret enged. Véleménye szerint akár néhány hónap alatt képesek úgy módosítani az oltóanyagot, hogy az egy esetleges új variánssal szemben is hatékony legyen.

Kifejtette: a Sinopharm-vakcina Kínából négy gyártási tételben érkezett hazánkba. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott általános veszélyhelyzeti engedélyen túl  a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden egyes tételt külön is vizsgálatnak vet alá, és ezek eredményétől függően fokozatosan szabadítja fel ezeket a készleteket.

Ez azt jelenti, hogy a gyártó által küldött dokumentációt minden esetben össze kell vetni egy tőle független vizsgálat eredményével. Utóbbihoz volt szükség a kínai vakcina esetében hiánypótlásra és csak ezután engedélyezték a hatóságok az emberi felhasználást – mondta Müller Cecília.

, , , , ,