•  
  •  
  •  

November 1-jén elindult az önkormányzat támogatásával a 24 órás felnőtt háziorvosi ügyelet. Nagy István alpolgármester korszakváltásnak nevezi az Újpesti Egészségterv nyitórendezvényen bejelentett, régóta tervezett újítást.

– Mi kellett ehhez? Elképzelés, pénz?
– Elsősorban az új városvezetés elszántsága, amely a közös munkára és az összefogásra épít. Így jöhetett létre az Egészségterv és az abban már most helyet kapó, 24 órán tartó felnőtt háziorvosi szolgálat.

– Ki állja a számlát?
– Az anyagiakat az újpesti önkormányzat állja, mert az OEP ezt a feladatot nem finanszírozza. Pénzben nem kifejezhető értéke, hogy tehermentesítettük ezzel a döntéssel a háziorvosokat, akik a rendelési időben a jelenlévő betegekre koncentrálhatnak, biztosítani tudják az előjegyzési időket, nem kell félbe hagyniuk a rendelést. Jól járnak a betegek, akik a háziorvos keresgélése helyett elég, ha az ügyeletet tárcsázzák, máris indul az orvos.

– Kik végzik a 24 órás ügyeletet?
– Közbeszerzési pályázaton választottuk ki a nyertes Internationale Ambulance Service Kft.-t, amely Újpest gyermeklakosságának ügyeletét is közmegelégedésre végzik. A felnőtt 24 órás ügyelet a Görgey út 43-ban van, telefonszáma: 369-2600. Lényeges: ez az ellátás nem váltja ki a mentőszolgálat munkáját, a 104 telefonszámon kell hívni továbbra is a  balesetes, magasból lezuhant, stb. beteghez a sürgősségi, mentési feladatokra a segítséget.

B. K