400 ezer forintos támogatás lisztérzékenyeknek

  •  
  •  
  •  

A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete újpesti tagcsoportja rendkívüli összejövetelt tartott az év egyik legforróbb napján, augusztus 24-én a Rózsa utcai klubhelyiségükben.

Újpest Önkormányzata 400 ezer forint támogatást nyújtott a civil szervezetnek, amelyet gluténmentes (és laktózmentes) lisztre, valamint száraz tésztára váltva osztottak szét a tagok között. Az eseményre eljött Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, valamint Nagy István népjóléti alpolgármester is.

Egyedülálló példák az önkormányzati segítségre és a klub sikerességére
A röviden csak Újpesti lisztérzékenyek klubjaként ismert szervezet vezetője, az Újpest Egészségéért-díjas dr. Dabousné Székelyhidi Julianna, segítőivel a nap során már összekészítette a több mint száz ajándékzacskót.

Kiemelte: országosan sem volt még példa arra, hogy egy önkormányzat ilyen mértékű anyagi segítséget nyújtson, mint ahogyan az eltelt tíz év munkájának elismeréseként tette most. Újabb példa az újpestiek összegfogására és az odafigyelésre, amiért hálás köszönetet mondott.
A több mint 140 felnőtt és 80 gyermek klubtagot egybegyűjtő szervezet ez alkalommal több mint száz jelenlévőt tudott ebből az összegből megajándékozni. A zacskókban lévő 4 kiló liszt továbbá a száraztészta mennyiség közel 2 hónapra elegendő mennyiség. Azok vehették át a csomagot, akik rendszeresen járnak a klubfoglalkozásokra, a tagsági díj befizetéssel is megerősítették ide tartozásukat és Újpesten laknak. ( A jól működő klub híre ugyanis régen túlnőtt a kerület határain, érkeznek tanácsért máshonnan, az agglomerációból is. )

Székelyhidi Julianna beszámolt arról is, amikor megkereste a több mint száz újpesti családot, voltak, akik azt mondták: megtisztelő a segítség, ám anyagi körülményeik megengedik, hogy lemondjanak róla. Adják inkább azoknak, akiknek jól jön a támogatás. A lisztérzékenyek által követett diéta közismerten költséges. A felajánlott többlet liszt és száraztészta tovább gazdagította az ajándékot elfogadók csomagját.

Wintermantel Zsolt polgármester elmondta, nem készült beszéddel, de a klubvezető egy mondatára reagálnia kell.
– Úgy vélem, tízéves munkát nem lehet négyszázezer forinttal megköszönni – mondta Újpest polgármestere. A klub eredményes munkája iránti tisztelet jele ez a figyelem.

Wintermantel Zsolt személyes tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel, elmondta, az unokaöccse, Balázs is tagja a klubnak. A családi tapasztalat is jelzi, mennyi odafigyelés szükséges a speciális diéta biztosítására, annak szigorú betartására, amely nem kis anyagi áldozatot igényel. Ugyan a táplálékallergiásokat sok üzlet segíti, de az élelmiszerek költsége megterheli a családi kasszát. Ez egy fővárosban működő klub, amiért hála és köszönet jár – fejezte ki elismerését Újpest polgármestere.

A vendégek még sokáig időztek a klubtagok között, és megkezdődött az ajándékcsomagok szétosztása is. Egymást kiválóan ismerő, és jókedvű családok távoztak a csomagokkal.

Ágnes és a “három a kislány”
Kismarton Ágnes, mosolygós, vidám anyuka. A klub egyik „rekordere”. Mint elmondta, ő maga és négy gyermeke közül három kislánya, Evelin, Noémi és Diána is lisztérzékeny.

– Először nagyon meglepett bennünket a betegség ténye – mondja Ágnes. A Madarász Kórház egészségügyiseként is felfigyeltem arra, hogy Evelin súlygyarapodása megállt és a növésben is elmaradt. A diagnózis a lisztérzékenység volt. Ám ennél nagyobb volt az ámulatunk, amikor kiderült, még két testvére is lisztérzékeny, sőt az én vashiányom, csontritkulásom is ennek a számlájára írható. A lányok kaptak még 3 hét haladékot, egyenek amit megkívánnak, mert ezután egész életükben, velem együtt, speciális diétára kényszerülnek.

Ágnes úgy beszél minderről, mintha csak egy apró sérülést kezelne nap mint nap. Pedig a család életvitelében, kosztolásában óriási változások történtek.
– Kenyeret veszünk és sütünk is, és a klubban sok tanácsot kapunk, miként lehet a gyermekek számára is változatos és ízletes étrendet tartani. Egy biztos: a kenyeret nagyon szeretjük, a drága pékáru az utolsó morzsáig elfogy.

Julianna, a klubvezető
– Védőnőként feladatom a tanácsadás. Szakmai tapasztalatom és a családom problémája is motivált a klub létrehozásához. Evelin lányom is lisztérzékeny – mondja a három lányos anyuka: dr. Dabousné Székelyhidi Julianna.

A lisztérzékenységséget a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okozza. Olyan betegség, amelynek egyetlen kizárólagos gyógymódja az élethosszon át tartó diéta. Sokáig úgy tudta az orvostudomány, a lisztérzékenység gyermekbetegség. Kiderült azonban, felnőtt korban is jelentkezhet, olykor más betegség társaként megjelenve. Nagyon nehéz felismerni. Ellenkező tüneteket is produkál. Ma már vércsepp minta is elég ahhoz a teszthez, amely megbízható módon kimutatja a betegséget. De igazi bizonyosságot még mindig a szövet mintavétel, a biopszia jelenti.

Magyarországon a felnőtt lakosság 1 százaléka lisztérzékeny, s nem kevesebb a lisztérzékeny gyermekek száma sem. Az országban ez százezer embert érint.

– B. K