4,8-as erejű földrengés volt a Dunántúlon

  •  
  •  
  •  

Szombaton késő délután, háromnegyed hétkor Budapesten, illetve a főváros környékén több helyen földmozgásról számoltak be olvasóink. A Twitter bejegyzései szerint Székesfehérváron, Pécsen és Veszprémben is érezni lehetett a rengést, ami 5-10 másodpercig tartott.

A GFZ Potsdam – Earthquake Bulletin adatai szerint az epicentrum Budapest és Győr között nagyjából félúton, Oroszlány környékén volt, a rengés ereje a Richter-skála szerint 4,8 volt. A rengést észlelte az amerikai USGS szeizmológiai központ is. A svájci SED szeizmológiai központ 4,5-ös értéket mért, az adataik szerint a rengés forrása 20 kilométeres mélységben volt. Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központban műszerei a rengés középpontját Székesfehérvártól 33 kilométerre északnyugatra, Oroszlánytól 6 kilométerre északkeletre jelezték.

Személyi sérülésről, anyagi kárról egyelőre nem érkezett hír, az első beszámolók nagy robajról, kilengő csillárokról, polcokról leeső könyvekről és tányérokról szólnak. Budapesten több helyen az utcára menekültek a lakók a panelházakból. A rengést Szlovákia déli részén, és Pozsonyban is észlelték.

A mentőket egyelőre sehová sem riasztották a földrengés miatt – mondta el a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. A tűzoltósághoz viszont tömegesen érkeznek bejelentések. Jelenleg két esetet vizsgálnak, a komolyabb a III. kerületi Huszti úton történt, itt egy 11 emeletes panelház szerkezete sérült meg. A tűzoltók és a társhatóságok jelenleg is a helyszínen vannak.

Oroszlány polgármestere a Híradónak azt mondta, a városban nagy morajlás volt hallható, de károkról egyelőre nem érkezett jelentés az epicentrumhoz legközelebb eső városból.

Az ilyen erejű földrengéseket gyakran követnek utórengések, amelyek az első földmozgásnál általában gyengébbek. Ilyet most egyelőre nem regisztráltak a szeizmológusok. Az MTA GGKI szeizmológiai osztályának weboldala, a foldrenges.hu a rengés után néhány perccel túlterhelődött, és elérhetetlenné vált.

A földrengések erejét mérő Richter-skála logaritmikus, egy pont különbség tízszeres eltérést jelent a rengés energiájában. 4-5-ös érték között a rengés gyengének, de már érezhetőnek számít. A legutóbbi ilyen erejű földmozgás Magyarországon az 1985-ös berhidai volt. Tavaly augusztusban Miskolc környékén és Baranyában mozdult meg háromszor a föld, egyébként a magyar átlag nagyjából 5-10 érezhető, és 100, csak az obszervatóriumok műszerei által regisztrált rengés évente.

(index.hu)