Az újpesti Fidesz szerint nem lehet kórház Újpesten

  •  
  •  
  •  

Közleményben sorolja a kétségeit a Fidesz újpesti frakcióvezetője, hogy miért nem megvalósítható az újpesti kórház terve.

Nagy István kampányfogásnak tartja a városvezetés megvalósíthatósági tervét egy új kerületi aktív ágyas kórházról, és azt, hogy az önkormányzat állami forrást fog kérni a kórházra.

„Déri Tibor polgármester megrendelésének egy önkormányzat által finanszírozott beruházásban épülő kórház koncepciójának megvalósíthatatlan megvalósíthatósági előtanulmánya lett a vége. Szögezzük le, a kórháztervezés, építés és fenntartás nem az önkormányzat feladata, költségei jóval meghaladják lehetőségeit.”

– írja Nagy István a közleményben.

Azt is hozzáteszi, hogy szerinte a megvalósíthatósági tanulmány szimpla blöff, és az nem garantálja, hogy kórház lesz a kerületben. (Igaz, ezt így Déri Tibor sem állította – a szerk.)

Azt írja: irreális elképzelés, hogy az önkormányzat meg tud valósítani egy tizenötmilliárdosra becsült kórházberuházást, ami később évente közel egymilliárd forintnyi támogatást igényel a működéséhez.

Azt a tanulmány is leszögezi, hogy „… a legkézenfekvőbb, ha a fenntartó Önkormányzat saját költségvetéséből különít el működést támogató keretet a kórház számára, ugyanakkor ez a legköltségesebb megoldás is, hiszen egy az egyben a fenntartót terheli a kórház gazdálkodási hiányának fedezése.”

A beruházás a tanulmány szerint mintegy 15 milliárd forintból valósítható meg, az intézmény működtetése évi 3,7 milliárd forintba kerülne. Ebből – amennyiben sikerül megállapodni a kormányzattal – Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő 2,8 milliárdot állna. Az állam hozzájárulása egyébként is alapfeltétele az új kórház létrehozásának.

Mint korábban beszámoltunk róla, néhány nappal ezelőtt mutatta be a Déri Tibor vezette önkormányzat azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amely egy új kórház terveit készíti elő. Mint akkor fogalmaztak: ők nagyon szeretnék és támogatják is, hogy a beruházás valóban létrejöhessen, mert régi adósságot törlesztenének vele az újpestiek felé. Az aktív ellátás hiánya ugyanis már hat éve visszatérő téma az újpesti közvéleményben.

 

, , ,