5 napig igazán jó volt újpestinek lenni. Nézze meg videón!

  •  
  •  
  •  

12 helyszín, 39 program, 24 fellépő, 13 ezer látogató – ezzel a mérleggel zárták a szervezők az Újpesti Városnapokat.

Vasárnap este a Szinetár Dóra – Bereczki Zoltán páros teltházas koncertjével, 5000 néző előtt ért véget a 19-ik alkalommal megrendezett Újpesti Városnapok a Szent István téren.

Újpest Önkormányzata hagyományosan augusztus utolsó hetében tartja meg a városnapokat Újpest várossá nyilvánításának évfordulója tiszteletére, melyre idén augusztus 24-28. között került sor.

Az idei városnapokat az esélyegyenlőség jegyében szervezték, így Újpesten fellépett a Gördülő Tánccsoport, a szombati napon működött az Ability Park, és a mozgáskorlátozottak a színpad közvetlen közeléből nézhették a fellépőket.

Mint azt a záró koncert előtt Wintermantel Zsolt polgármester kiemelte, ez a rendezvény is azt igazolta, hogy az újpestiek szeretnek együtt lenni, ünnepelni. “Történjen bármi a világban, jöjjenek akármilyen aggasztó hírek, itt jó lenni, mert együtt vagyunk, erős és összetartozó közösséget alkotunk” – fogalmazott.

A négynapos rendezvénysorozat igazi kulturális kavalkád volt, hiszen a komolyzenétől a könnyűzenéig, a fotókiállítástól a színházi előadásig, gyerekprogramokig minden közönségműfaj képviseltette magát.

Olyan neves művészek látogattak Újpestre és szórakoztatták a közönséget, mint Pitti Katalin operaénekes, Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész, az R-Go együttes, HOBO, az X-Faktorban feltűnt  Summer Sisters, az Appril Project és az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar szereplője, Wolf Kati.

A zenekedvelők és a lila-fehérbe öltözött Újpest-szurkolók több ezres tömege élvezte az újpesti futballista-rapper Curtis és barátja, Majka koncertjét. A közönséget az Újpest FC szurkolói zenekara, a Curva Mildenberger sikeresen hangolta fel az emlékezetes produkcióra.

Az országos hírű sztárok mellett idén a hazai, fiatal tehetségek is lehetőséget kaptak a bizonyításra. Az újpesti fiatal zenészek megmutatták, hogy a kemény rocktól a jazz-ig minden műfajban képesek olyat alkotni, amivel bátran állhatnának színpadra a világ bármely pontján.  Ilyen volt az Újpesti Zenekarok Fesztiválját megnyerő No SeatbeltZ, a Pearls of Roxette, a Partyzän, a The Prison Band, illetve a csodás hangú újpesti diáklány, Koffler Juli.

A könnyűzenén kívül a kultúra komolyabb műfajainak kedvelői is megtalálták a maguknak való programot.
 
Az Újpest Színház társulata Gyurkovics Tibor: Nagyvizit című darabját mutatta be. A Polgár Centrumban az Újpesti Művészek Társaságának fotósai állították ki legjobb műveiket, valamint megnyílt az Emlékek az Újpesti Ipartestület életéből című kiállítás, az Újpesti Gyermek Galériában pedig a Miénk itt a tér című fotókiállítás várja a látogatókat. Hangos sikert arattak az Újpesti Magyar Dal és Zenebarát Társas Kör tagjai, a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ nyugdíjas rock and roll és diszkó táncai.

Jó alkalom arra a városnapi rendezvénysorozat, hogy Újpest közössége kifejezze megbecsülését, tiszteletét azon polgárai előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak városukért. A Közművelődési Kör a bíróság épületének falán Dr. Plósz Sándor jogtudósnak állíttatott emléktáblát. Újpest Önkormányzata vitéz Halassy Olivér olimpikon mellszobrát avatta fel, a Városháza dísztermében pedig átadták a Díszpolgári címeket és az Újpestért-díjakat.

A Városnapokhoz kapcsolódott az Egek Királynéja Főplébánia búcsúja, melyen Erdő Péter, Esztergom-Budapesti érsek celebrált misét, majd találkozott Wintermantel Zsolt polgármesterrel. A 125 éves újpesti zsinagógában vasárnap késő délután a MÁV Szimfonikus Zenekar és ismert kántorok adtak jubileumi koncertet.

Sokaknak szereztek örömöt a kiegészítő programok, az ingyenes omnibuszos és hajókirándulás, a sportrendezvények, a kakasfőző-verseny, a számtalan gyermek-előadás és foglalkozás.


A 19. Újpesti Városnapokon minden eddiginél többen vettek részt.