56 helyett 160 milliárd Budapest adóssága

  •  
  •  
  •  

A korábbi városvezetés túlbecsülte a bevételeket, így az átadáskor jelzett 56 milliárd helyett jelenleg több mint 160 milliárd forint a főváros hiánya – közölte Atkári János, a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója csütörtöki, Tarlós Istvánnal közös sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy a választást követő átadásnál írásban is mintegy 56 milliárd forintos hiányt rögzítettek a ciklus egészére nézve. Kifejtette: ez azt jelenti, hogy a prognosztizált várható bevételek és a vállalt érvényes elköteleződések költségei között 56 milliárd forintos volt a hiány.

Atkári János tökéletes képtelenségnek és felelőtlenségnek mondta, hogy az 56 milliárdos hiányt korábban úgy vállalták, hogy nem tudták kimutatni annak előteremthető fedezetét.

Közölte, az örökül kapott adatok azért nem voltak hitelesek, mert például az előző városvezetés jelentősen túlbecsülte a várható iparűzési adót, az illetékbevételeket, az ingatlanértékesítésből származó bevételeket és a várható osztalékokat, így a hiány mértéke – az egész ciklusra nézve – 161,8 milliárdra emelkedett.

Atkári János kitért arra is, hogy többen az Orbán-kormányt teszik felelőssé, amiért a fővárosra nézve kedvezőtlen intézkedéseket hozott egyebek mellett az iparűzési és az idegenforgalmi adó módosításai miatt.

A szakember a kormánynak a főváros számára negatív és pozitív intézkedéseit mérlegre téve azt mondta: a kettő között a szaldó “mínusz 6 milliárd forint”.

Mint fogalmazott, ez a 6 milliárd forint “valóban fáj a fővárosnak”, de aki a megörökölt 160 milliárd forintot a 6 milliárddal akarja megmagyarázni, “annak az általános iskolában van a helye”.

(MTI)